ProRail brengt ondergrondse infrastructuur in kaart

ProRail is met de voorbereidingen van een project gestart om de ondergrondse 10kV kabels, langs 6800 kilometer spoorlijn, nauwkeurig in kaart te brengen. Dat doet de spoorbeheerder in het kader van de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) Het project is erop gericht om de bestaande tekening- en databestanden van de ondergrondse infra te verbeteren en in lijn te brengen met de daadwerkelijke situatie.

Het project, waarbij de ondergrondse 10kV kabels in beeld worden gebracht, is onderdeel van een groter programma waarmee ProRail enkele jaren geleden al startte om alle spoorkabels na te meten en exacter in kaart te brengen.

Ingenieursbureau Two-B engineering en Terra Carta gaan ProRail ondersteunen bij het in beeld brengen van de ondergrondse 10kV kabels. Two-B heeft de opdracht gewonnen na een aanbesteding door ProRail. Terra Carta is een onderaannemer die met grondradar en zoekspoel-detectie de 10kv kabel lokaliseert.

Uitvoering

Het project bestaat uit vier fasen: de voorbereidings-, uitvoerings-, verwerkings-, en opleveringsfase. Tijdens de voorbereidingsfase wordt een projectkwaliteitsplan en een planning opgesteld. In de uitvoeringsfase wordt de ondergrondse infra met een radar gedecteerd en gelokaliseerd. Daarna worden de bevindingen geregistreerd op as-built Kabel Situatie tekeningen en elektronisch aan ProRail geleverd. ProRail verzorgt een review, waarna de producten in de opleveringsfase definitief worden opgenomen in het beheersysteem van ProRail.

De daadwerkelijke uitvoering start in oktober, waarbij landelijk de 10kV kabels buiten het ProRail-terrein worden geïnventariseerd en geregistreerd. Het landelijke onderzoeksgebied is in vier regionale clusters verdeeld, namelijk Randstad Noord, Randstad Zuid, Zuid en Noord-Oost.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “ProRail brengt ondergrondse infrastructuur in kaart”

Theo Bliekendaal|25.09.15|11:10

Two-B engineering ondersteund ProRail bij het in kaart brengen van ondergrondse infra.

John Hogaarts|25.09.15|23:36

Volgens mij deden we dit vroeger (jaren 70-80-90) al met OEB, kabelburo,etc. bij Infra Services railbedrijf Randstad Noord en andere vestigingen bij NS Wegonderhoud. We gaan dus weer opnieuw het wiel uitvinden, maar het kan ook zijn dat al deze gegevens gewoon zijn weggeflikkerd c.q. versnippert tijdens de vele reorganisaties (sporen naar 96 etc.) Maar ach zo blijf je werk houden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.