Locomotieven, haven Rotterdam

ProRail deelt concept van Netverklaring 2017 met spoorvervoerders

Terwijl ProRail en de spoorvervoerders nog aan het bakkeleien zijn over de hoogte van de gebruikersvergoedingen over 2016, heeft ProRail het ontwerp van de Netverklaring over 2017 al met ze gedeeld. In de Netverklaring staat alle informatie die spoorvervoerders nodig hebben voor het gebruik van het Nederlandse spoor, waaronder de tarieven.

De Netverklaring bevat naast technische informatie over het Nederlandse spoor ook de toegangsvoorwaarden en het aanbod van diensten aan de vervoerders. Ook staan de spelregels voor de verdeling van de ruimte op het spoor en het proces van capaciteitsaanvraag naar gebruik hierin beschreven.

Tarieven

Volgens ProRail is er een lichte daling in de gebruikerstarieven voor het spoor in 2017 te zien ten opzichte van 2016. Voor de Betuweroute blijven ze constant. Afgelopen vrijdag schortten de spoorgoederenvervoerders het overleg met ProRail nog op uit onvrede over de verhoogde tarieven voor het gebruik van het spoor in 2016. Zij vinden dat er eerst duidelijkheid moet komen over de randvoorwaarden van deze tarieven.

Nu de activiteiten van Keyrail geïntegreerd zijn in ProRail is er een integrale Netverklaring, waarin zowel de tarieven voor gebruik van de Betuweroute als van het landelijke spoornetwerk zijn opgenomen. Vervoerders en belanghebbenden hebben tot 23 oktober 2015 de tijd om te reageren op de ontwerp-Netverklaring 2017. Op 11 december 2015 publiceert ProRail de definitieve Netverklaring 2017.

Lees ook:

Vervoerders schorten onderhandelingen met ProRail over gebruikersvergoeding op

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.