Station Casa Port, Casablanca, ONCF

‘Station krijgt steeds belangrijkere rol in steden in ontwikkeling’

Station Casa Port, Casablanca, ONCF

Waar een OV-terminal in het verleden slechts een plek was voor vertrek en aankomst, spelen stations een steeds belangrijkere rol in steden in ontwikkeling. De stationsomgeving is een plek om te wonen, om zaken te doen en heeft een steeds grotere sociale rol. In de toekomst zal deze ontwikkeling alleen maar toenemen. Dat zegt directeur-generaal Jean-Pierre Loubinoux van de International Union of Railways (UIC). Loubinoux spreekt op 21 oktober op het congres NEXTSTATION in Marrakesh.Bij de ontwikkeling van spoorlijnen dient er te worden nagedacht over de hoeveelheid en de locatie van stations. Loubinoux geeft als voorbeeld de ontwikkeling van stations in het Braziliaanse Rio de Janeiro. “In Brazilië komen er veel stations bij. Omdat er ook een hogesnelheidslijn in ontwikkeling is, is het goed om een web aan stations te creëren, zodat reizigers makkelijk op de hogesnelheidstrein kunnen stappen.” In Brazilië wordt er onder andere gewerkt aan de hogesnelheidslijn Trem de Alta Velocidade Rio-São Paulo, die de steden Rio de Janeiro en São Paulo met elkaar verbindt.

Nieuwe stationsconcepten

Dat geldt ook voor Marokko waar op dit moment gewerkt wordt aan een hogesnelheidslijn tussen de steden Casablanca en Tanger in waar het driedaagse railevenement NEXTSTATION plaatsvindt. “Marokko is een land waar het spoor flink in ontwikkeling is. Naast de hogesnelheidslijn, werkt het land aan goederenspoorlijnen, elektrificatie van spoorlijnen en de ontwikkeling van nieuwe stationsconcepten.”

Een van de nieuwe stationsconcepten is uitgevoerd bij het Casa Port Station in Casablanca. Daar opende in november vorig jaar een nieuwe stationshal van maar liefst 33.500 vierkante meter. Ter vergelijking: de stationshal van Utrecht Centraal zal na de oplevering in 2016 een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter hebben. 

Het Casa Port station is ontwikkeld om twintig miljoen reizigers per jaar te ontvangen en bijna vijfduizend passagiers per uur in spitsuren. Het station is gebaseerd op een uniek concept waarin moderne ontwerpen gecombineerd zijn met traditionele Marokkaanse architectuur.

UIC

De Union Internationale des Chemins de fer (Internationale Spoorwegunie), is de wereldwijde organisatie voor de spoorsector. Het UIC is in 1922 opgericht met het doel om de onderdelen voor treinmaterieel en infrastructuur te harmoniseren en de technische eisen voor het spoor op internationaal niveau te regelen. De UIC heeft 240 leden verspreid over alle vijf continenten en het aantal groeit nog steeds. UIC heeft onder meer leden in Japan, China, Rusland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

NEXTSTATION vindt van 21 tot en met 23 oktober plaats. Op woensdag 21 en donderdag 22 oktober zijn er conferenties met internationale sprekers. Op vrijdag 23 oktober is er een excursie naar het nieuwe Casa Port station in Casablanca, het station van Marrakesh en de hogesnelheidslijn die van Casablanca naar Tanger rijdt.

Marieke van Gompel

Meld je aan voor dit driedaagse railevenement via:
http://nextstation2015.com/registration

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.