Plaatsing spoordek, Haags Startstation Erasmuslijn, Den Haag

Timelapse van plaatsing spoordek Haags metrostation

In Den Haag is afgelopen weekend het eerste van de drie spoordekken van het Haags Startstation Erasmuslijn (HSE) op zijn plek gelegd. De HSE is de nieuwe halte op het Centraal Station voor de metrolijn die Rotterdam met Den Haag verbindt. Spoorbeheerder ProRail maakte een timelapse waarin het inschuiven van het spoordek versneld te zien is.

Het spoordek is de basis voor het nieuwe start- en eindstation van de RandstadRail-verbinding tussen Den Haag en Rotterdam-Slinge. Aannemer BAM bouwde het spoordek de afgelopen maanden op een tijdelijke bouwlocatie op 150 meter van het station. Van daaruit moest het 88 meter lange dek naar Den Haag CS gebracht worden. Staalleverancier Iemants en de hijsspecialisten van Mammoet hielpen mee met het plaatsen van de constructie.

Spoordek

Het spoordek van 800.000 kilo is via de pijlers, waar straks de nieuwe spoorverbinding overheen gaat, naar zijn definitieve plek geschoven. Dat gebeurde met de lanceermethode, het zogeheten ‘launch-systeem’. Dit systeem bestaat uit vijzels en een ‘push/pull-unit’ (horizontale vijzels). Deze vijzels waren op het tijdelijke werkplatform en op de kolommen gemonteerd.

Stukje bij beetje schoven deze vijzels het spoordek richting de stationshal. Om te voorkomen dat het spoordek doorboog, was er op het Prins Bernhardviaduct tijdelijke ondersteuning aangebracht. Belangstellenden konden het verplaatsen van het spoordek vanaf een speciale tribune bekijken. Zeker duizend toeschouwers keken mee.

Bouw

De gemeente Den Haag heeft ProRail gevraagd de bouw van de nieuwe halte op zich te nemen. Aannemer BAM legt de nieuwe verbinding aan die is ontworpen door Architectenbureau Zwarts en Jansma uit Amsterdam. De bouw van de HSE heeft een aanneemsom van 41 miljoen euro en moet in de zomer van 2016 opgeleverd zijn.

Bekijk hier de timelapse van het inschuiven van het spoordek:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.