Spoorwegovergang Winsum

ProRail sluit onveilige spoorwegovergang in Winsum

Spoorbeheerder ProRail gaat de onveilige spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum sluiten. Op deze plek vielen vorig jaar twee doden. Samen met de gemeente Winsum legt ProRail voor omwonenden een noodweg aan naar een bewaakte overgang. Dat is de uitkomst van afspraken tussen ProRail, gemeente Winsum, Arriva, nabestaanden en De Gerjon Kazemier Stichting.

De oplossing voor de Voslaan is mogelijk geworden door de inzet van de nabestaanden van Gerjon Kazemier en de Stichting die naar hem werd vernoemd. Kazemier werd op 14 oktober 2014 gegrepen door de passerende trein. Zijn vader, Nanning Kazemier, dringt al geruime tijd aan maatregelen.

Eerder in 2014 kwam er op dezelfde plek een 67-jarige automobilist uit Adorp om het leven. Buurtbewoners en andere gebruikers van de overweg pleiten al 25 jaar om maatregelen aan de overweg.

Ongelukken

Nu de spoorwegovergang wordt gesloten, stopt de Stichting de juridische procedure tegen ProRail en de gemeente. De nabestaanden en de Stichting zijn tevreden met het resultaat. ProRail en de gemeente zeggen in een reactie liever ‘samen te werken met de Stichting en de nabestaanden’ dan  dat zij ‘tegenover deze partijen staan’ in de rechtszaal.

Op termijn komt er een definitieve weg van de Voslaan naar de bewaakte overgang. ProRail zal de aanleg van de nieuwe weg voorfinancieren. Voor de aanleg van de nieuwe weg is wel medewerking van omwonenden nodig. Zodra er akkoord is en ook alle eventueel benodigde besluiten zijn genomen, wordt direct gestart met de aanleg.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail sluit onveilige spoorwegovergang in Winsum”

Sèbastiaan de Groot|07.05.15|11:52

Mijn idee is maak een brug over het spoor?
Of maak een tunnel onder het spoor?

Dat is mijn idee er over.
Zodat die spoorwegovergang mooi wordt vervangen.
Zo te zien op de foto lijkt mijn idee om op die plek een spoorbrug te maken.
Zodat treinen onder de brug door kan rijden en het weg verkeer er overheen.
En mijn idee is maak de brug zo breed dat het spoor van één naar twee sporen gemaakt kan word in de toekomst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.