Centraal Station Tilburg, bron: Regionaal Archief Tilburg

Station Tilburg benoemd tot rijksmonument

Centraal Station Tilburg, bron: Regionaal Archief Tilburg

Het Centraal Station in Tilburg is benoemd tot rijksmonument. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bekendgemaakt. Deze titel is vooral te danken aan het opvallende dak dat vanwege de golvende vorm ook wel bekend staat als het ‘kroepoekdak’.

Architect Koen van der Gaast heeft het station in Tilburg ontwerpen, dat in 1965 in gebruik werd genomen. Bij het ontwerp is gebruik gemaakt van vernieuwende staalconstructies. Zo is het dak gemaakt van zogenaamde hypparschalen. Onder deze ‘zwevende’ overkapping liggen de perrons. Het was ook voor het eerst dat er bij de bouw van een station roltrappen zijn geïnstalleerd. Dit station wordt gezien als het hoogtepunt in het oeuvre van de architect Van der Gaast.

Stationsvernieuwing

Het station in Tilburg wordt op dit moment vernieuwd. Er wordt gewerkt aan een nieuwe reizigerspassage met liften en op- en neergaande roltrappen naar de perrons. Ook nieuw is dat de passage naast de entree aan de centrumzijde ook een entree aan de noordzijde krijgt. De passage wordt daarmee een belangijke verbinding tussen verschillende wijken voor voetgangers.

Naast Centraal Station Tilburg werden ook de Schouwburg, het Cobbenhagengebouw van Tilburg University en de kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood aangewezen als rijksmonument. Deze vier monumenten stammen uit de wederopbouwperiode tussen 1940 en 1965.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.