Schiphol, tunnel, Intercity, trein, NS

Schiphol weer bereikbaar per trein, storing voorbij

Luchthaven Schiphol is maandagochtend lange tijd slecht bereikbaar geweest per trein vanwege een storing nadat afgelopen weekend werkzaamheden plaatsvonden aan het spoorviaduct over de snelweg A4. Daarbij zijn nieuwe sporen aangelegd en aan de bovenleiding gewerkt. Bij het opstarten van het treinverkeer bleek maandagochtend dat de seinen niet goed werkten.

Dat heeft als gevolg dat er minder treinen reden. Rond half twee ’s middags was de storing verholpen. ProRail betreurt dat dit tot overlast voor de reiziger heeft geleid en onderzoekt hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Betrouwbaarheid spoor

Reizigersorganisaties Rover en Maatschappij Voor Beter OV vinden het onacceptabel dat het treinverkeer van en naar Schiphol voor de zoveelste maal is getroffen door een storing. Afgelopen donderdagmiddag en vrijdagmiddag, vóór de weekendwerkzaamheden, vielen er ook al diverse treinen uit bij Schiphol door seinstoringen.

Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV vindt dat ProRail-directeur Pier Eringa “snel en stevig orde op zaken moet stellen”. De voorzitter van de reizigersorganisatie heeft de topman in een brief zijn grote ongerustheid kenbaar gemaakt. “De betrouwbaarheid van het spoor moet omhoog. Dat geldt zowel voor het tegengaan van storingen, als voor het ordentelijk uitvoeren van werkzaamheden.”

Metroverbinding

Verder pleit Spithorst opnieuw voor een metroverbinding naar de luchthaven. “Op die manier splits je niet alleen de reizigersstromen, maar verdeel je ook de risico’s bij storingen.”

De onbetrouwbaarheid van het treinverkeer rond de nationale luchthaven is ook Rover al jaren een doorn in het oog. “Het is duidelijk dat de bestaande prikkels voor ProRail en de aannemers niet leiden tot een hoge graad van beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de trein. Daarom vindt Rover dat ProRail of NS de aannemer aansprakelijk moeten stellen voor de slechte prestaties”, aldus de reizigersorganisatie.

Update

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Schiphol weer bereikbaar per trein, storing voorbij”

Arco Sierts|14.04.15|12:56

“Effe een metrotunnel erbij bouwen” is een bizar dure schijnoplossing voor een tunneltraject dat al vier- resp. zessporig is. Lijkt me een Amsterdams gelegenheidargument voor metroverlenging.

Eringa moet zich een baas tonen en de kwestie van de beschikbaarheid van het Schipholspoor zelf tot halszaak maken. Als ‘em dat lukt (en waarom zou dat niet kunnen?), dan heeft ‘ie keihard laten zien wat z’n toegevoegde waarde als topman is. Dan zal je ook niemand meer horen over salaris of bonus.

Peter Vandermark|19.04.15|15:07

Als ik weer naar huis vlieg dan logeer ik steevast bij familie in Leiderdorp en neem ’s ochtends de expresbus naar Schiphol. Nog nooit fout gegaan en gewoon op de OV chipkaart. Les over de betrouwbaarheid van het spoorweg passagiersvervoer al enige tijd geleden geleerd en dat hoogwaardige busvervoer is bijna spoorvervoer te noemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.