Station Delft

Officiële opening van ondergronds station Delft

In Delft opent het ondergrondse station donderdag officieel haar deuren. De nieuwe president-directeur van ProRail, Pier Eringa, zal mede de opening verrichten. De gehele dag zijn er optredens van artiesten in het nieuwe ondergrondse station.

Het officiele openingsmoment is om 10.30 uur in de centrale hal. Verder zijn er vanaf 7.30 tot 19.00 uur allerlei akoestische optredens van voornamelijk Delftse artiesten in het station. Bekijk hier het volledige programma.

De nieuwe spoortunnel in Delft is 2,3 kilometer lang en loopt dan dwars door Delft en is op 28 februari in dienst gegaan. Voor die werd Delft oost en west van elkaar gescheiden door het spoor dat toen nog bovengronds was.

Nieuwe station

De logistiek van het nieuwe station is veel beter dan in de oude terminal. Reizigers kunnen vanuit de ondergrondse fietsenstalling hun trein zien aankomen. De nieuwe, ondergrondse fietsenstalling heeft een capaciteit van 5000 fietsen. Bovengronds is er ruimte om 3700 fietsen te parkeren.

Als reizigers binnenkomen in het station dan kunnen zij terecht in negen winkels. In de stationshal wordt er een knipoog gegeven naar de historie van Delft met bedrukte lamellen in het plafond waarop oud Delft staat afgebeeld. Ook is het Delfts blauwe verwerkt in bijzondere keramische tegels.

Stationsgebied

Het huidige spoor in Delft is niet berekend op het toekomstige treinverkeer. Het tweesporige treinviaduct bij het station is te krap en levert geluidsoverlast en veiligheidsrisico’s op. Daarom is het stationsgebied de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Het nieuwe station kan strak 39.000 reizigers per dag verwerken.

Bekijk hier de fotoreportage die SpoorPro eerder maakte van de nieuwe spoortunnel en het ondergrondse station.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.