Arcadis, Young Innovation Award

Arcadis wint Young Innovation Award op RailTech

Bart Bleijerveld en Verali von Meijenfeldt van Arcadis en Better Future Factory hebben donderdag de Young Innovation Award gewonnen op RailTech 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij bedachten een oplossing waarbij het reizigers op stations hun plastic afval in een machine kunnen deponeren, waarna er een product van het afval 3D kan worden geprint. Op de tweede plek eindigde Meysam Naeimi van de TU Delft met een nieuwe testopstelling om het wiel-rail contact probleem te bestuderen. Op de derde plek eindigde Jasper Corvers van Dual Inventive met de Digital Safety SMARTPass.

“Wij vinden dat het een mooie combinatie is van techniek, waarbij de spoorsector met de reiziger wordt verbonden”, aldus juryvoorzitter Chris Verstegen. Naast Verstegen maken ook Erwin Abbink van NS Reizigers en David Kramer van de Jonge Veranderaars deel uit van de jury die de innovaties beoordeelde.

Bekijk de video van de uitreiking:

Hergebruik op stations

Bart Blijerveld en Verali von Meijenfeldt bedachten een oplossing waarbij het plastic afval in de machines op stations wordt vermalen. Daarna wordt het gewassen. Vervolgens worden er draden van gemaakt. Die draden worden weer gebruikt om met een 3D-printer voorwerpen te laten maken. Daarbij kan gedacht worden aan reis gerelateerde voorwerpen, zoals een gepersonaliseerde OV-chipkaarthouder, een telefoonhoesje of een persoonlijke item met naam als een moderne ‘give away’ present.

Meysam Naeimi van de TU Delft heeft bij de sectie Railway Engineering van de TU Delft meegewerkt aan een nieuwe testopstelling om het wiel-rail contact probleem onder realistische laad-omstandigheden te bestuderen. De nieuwe opzet is bedoeld om inzichten te geven voor de ontwikkeling van mechanische modellen en metallurgische onderzoek die nodig zijn voor de voorspelling en preventie van Rolling Contact Fatigue (RCF) in het spoor. Verstegen: “Deze oplossing is zo simpel dat we er ons afvroegen waarom het er nog niet is. Dit systeem is direct in de praktijk toepasbaar.”

App

Jasper van Dual Inventive heeft de MTinfo 3000 App bedacht waarmee baanwerkers hun persoonlijke profiel kunnen koppelen aan hun Digitaal Veiligheidspaspoort. Daarbij wordt de informatie van hun Digitaal Veiligheidspaspoort geïmporteerd in hun mobiele telefoon en via unieke codering en autorisatie gekoppeld. Daardoor is het niet langer nodig om het veiligheidspaspoort mee te nemen bij spoorwerkzaamheden.

De Digital Safety SMARTPass is een oplossing voor onder andere het onveilig in- en uittekenen bij werkzaamheden in het spoor via de MTinfo 3000 APP. “Deze app is simple en efficiënt. We denken dat deze oplossing veel potentie heeft”, aldus de juryvoorzitter.

Publieksprijs

Op RailTech mocht ook het publiek mee stemmen op de genomineerden voor de Young Innovation Award. De meeste stemmen werden uitgebracht op de Mobile Information Assistant (MIA) van John Cool van SNCB Logistics. Voor een trein vertrekt moet die geschouwd worden door een wagenschouwer. Voorheen werd dit op een papieren formulier ingevuld. De wagenschouwer loopt dan langs de wagon, vult het papier in en zorgt dat het formulier bij zijn leidinggevende terechtkomt.

SNCBLogistics heeft een oplossing waarbij via de Mobile Information Assistant (MIA) op een tablet de benodigde informatie voor de schouwing kan worden opgeroepen. De spoormedewerker kan de gegevens direct in het systeem invoeren. Als er schade is aan een wagon of locomotief dan kan hij via de tablet een foto maken en dit direct doorsturen.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Arcadis wint Young Innovation Award op RailTech | SpoorPro.nl
Arcadis, Young Innovation Award

Arcadis wint Young Innovation Award op RailTech

Bart Bleijerveld en Verali von Meijenfeldt van Arcadis en Better Future Factory hebben donderdag de Young Innovation Award gewonnen op RailTech 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij bedachten een oplossing waarbij het reizigers op stations hun plastic afval in een machine kunnen deponeren, waarna er een product van het afval 3D kan worden geprint. Op de tweede plek eindigde Meysam Naeimi van de TU Delft met een nieuwe testopstelling om het wiel-rail contact probleem te bestuderen. Op de derde plek eindigde Jasper Corvers van Dual Inventive met de Digital Safety SMARTPass.

“Wij vinden dat het een mooie combinatie is van techniek, waarbij de spoorsector met de reiziger wordt verbonden”, aldus juryvoorzitter Chris Verstegen. Naast Verstegen maken ook Erwin Abbink van NS Reizigers en David Kramer van de Jonge Veranderaars deel uit van de jury die de innovaties beoordeelde.

Bekijk de video van de uitreiking:

Hergebruik op stations

Bart Blijerveld en Verali von Meijenfeldt bedachten een oplossing waarbij het plastic afval in de machines op stations wordt vermalen. Daarna wordt het gewassen. Vervolgens worden er draden van gemaakt. Die draden worden weer gebruikt om met een 3D-printer voorwerpen te laten maken. Daarbij kan gedacht worden aan reis gerelateerde voorwerpen, zoals een gepersonaliseerde OV-chipkaarthouder, een telefoonhoesje of een persoonlijke item met naam als een moderne ‘give away’ present.

Meysam Naeimi van de TU Delft heeft bij de sectie Railway Engineering van de TU Delft meegewerkt aan een nieuwe testopstelling om het wiel-rail contact probleem onder realistische laad-omstandigheden te bestuderen. De nieuwe opzet is bedoeld om inzichten te geven voor de ontwikkeling van mechanische modellen en metallurgische onderzoek die nodig zijn voor de voorspelling en preventie van Rolling Contact Fatigue (RCF) in het spoor. Verstegen: “Deze oplossing is zo simpel dat we er ons afvroegen waarom het er nog niet is. Dit systeem is direct in de praktijk toepasbaar.”

App

Jasper van Dual Inventive heeft de MTinfo 3000 App bedacht waarmee baanwerkers hun persoonlijke profiel kunnen koppelen aan hun Digitaal Veiligheidspaspoort. Daarbij wordt de informatie van hun Digitaal Veiligheidspaspoort geïmporteerd in hun mobiele telefoon en via unieke codering en autorisatie gekoppeld. Daardoor is het niet langer nodig om het veiligheidspaspoort mee te nemen bij spoorwerkzaamheden.

De Digital Safety SMARTPass is een oplossing voor onder andere het onveilig in- en uittekenen bij werkzaamheden in het spoor via de MTinfo 3000 APP. “Deze app is simple en efficiënt. We denken dat deze oplossing veel potentie heeft”, aldus de juryvoorzitter.

Publieksprijs

Op RailTech mocht ook het publiek mee stemmen op de genomineerden voor de Young Innovation Award. De meeste stemmen werden uitgebracht op de Mobile Information Assistant (MIA) van John Cool van SNCB Logistics. Voor een trein vertrekt moet die geschouwd worden door een wagenschouwer. Voorheen werd dit op een papieren formulier ingevuld. De wagenschouwer loopt dan langs de wagon, vult het papier in en zorgt dat het formulier bij zijn leidinggevende terechtkomt.

SNCBLogistics heeft een oplossing waarbij via de Mobile Information Assistant (MIA) op een tablet de benodigde informatie voor de schouwing kan worden opgeroepen. De spoormedewerker kan de gegevens direct in het systeem invoeren. Als er schade is aan een wagon of locomotief dan kan hij via de tablet een foto maken en dit direct doorsturen.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.