‘Toename treinverkeer door modulaire opbouw spoorinfra’

Rolf Dollevoet, hoogleraar, TU Delft

Als spoorinfra-objecten modulair opgebouwd worden, dan is het mogelijk om driekwart van het onderhoud daarvan vanuit rijdende werktreinen te plegen. Nu gebeurt dat al op zeer kleine schaal, bijvoorbeeld met de onderstopmachine en de slijptrein. Door onderhoud van modulair spoor te organiseren vanuit rijdende werktreinen, wordt  de onderhoudsperiode teruggebracht en kunnen er meer treinen op het Nederlandse spoor rijden. Ook gaan de kosten omlaag doordat slechts het versleten deel wordt verwisseld in plaats van een compleet deel van dat spoorobject. Dat zegt hoogleraar Railbouwkunde Rolf Dollevoet van de TU Delft.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “‘Toename treinverkeer door modulaire opbouw spoorinfra’”

Jan Korff de Gidts|26.02.15|11:42

TU Delft levert wederom een omslag in denken. Briljant idee met grote consequenties en grote voordelen ! Hoe haal je deze lange termijn naar voren? Beginnen met Tweede Kamervragen nav de laatste zin van Marieke van Gompel

Jan Glas|26.02.15|12:20

Interessant idee! De gekozen voorbeelden (puntstuk, ES-las) zijn mijns inziens echter al modules van een wissel resp. een spoorgedeelte. Immers als het puntstuk versleten is vervang je niet het hele wissel maar alleen het puntstuk. Om mogelijk te maken dat een puntstuk in kleinere slijtdelen op wordt gedeeld zullen er wel heel wat technische en voorschriftelijke hobbels genomen moeten worden. Maar…niets is onmogelijk. Ik ben benieuwd naar de workshop. Jan Glas, Strukton Rail.

Rob Gelissen|26.02.15|16:02

Een mooi voorbeeld hoe flexibiliteit en innovatie naar het spoor gebracht kan worden. Ook een relatief statische business kan flexibel innoveren!
Rob Gelissen
Tracks in Business

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Toename treinverkeer door modulaire opbouw spoorinfra’ | SpoorPro.nl