ProRail

ProRail bereikt hoogste trede CO2-Prestatieladder

ProRail heeft de vijfde trede van de CO2-Prestatieladder bereikt. Daarmee is de bedenker van de methode voor de reductie van CO2-uitstoot nu zelf op het hoogste haalbare niveau uitgekomen. ProRail heeft naar eigen zeggen de top bereikt door onder meer het energie- en aardgasverbruik goed te monitoren en continu en actief te werken aan allerlei maatregelen om uitstoot tegen te gaan. “Als initiatiefnemer hebben we een naam hoog te houden. Nu is het de uitdaging om aan de top te blijven”, zo wordt gesteld.

De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om CO2-bewust te handelen in de bedrijfsvoering en bij uitvoering van projecten. Het gaat daarbij om het besparen van energie, efficiënt benutten van materialen en het gebruiken van duurzame energie. Deze maatregelen zorgen ook voor een kostenreductie. De CO2-Prestatieladder is een aantal jaren geleden door ProRail ontwikkeld voor de spoorsector.

Methode

De lader heeft vijf tredes. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2-uitstoot te verminderen, hoe hoger de positie op de ladder en hoe meer kans op werk. Met elke hogere trede op de CO2-Prestatieladder krijgt het bedrijf een fictieve korting (gunningvoordeel) bij aanbestedingen.

Binnen de spoorsector wordt bij inspanningen ter vermindering van CO2 gedacht aan zuinig rijden op het spoor en het recyclen van bijvoorbeeld spoorgrind, bielzen en rails. De Prestatieladder wordt inmiddels overigens in meerdere sectoren toegepast. Het spoorbedrijf heeft de methode daartoe overgedragen aan de Stichting Klimaatvriendelijk Ondernemen en Aanbesteden (SKAO).

CO2

In september 2014 liet ProRail nog weten ernaar te streven om in 2015 de hoogste trede van de ladder te bereiken. Dit met 30 procent energie-efficiëntie, 100 procent duurzame inkoop van energie en een CO2-reductie van 65 kton in de spoorketen. Met de huidige prestatie ligt het spoorbedrijf dus op schema.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail bereikt hoogste trede CO2-Prestatieladder | SpoorPro.nl
ProRail

ProRail bereikt hoogste trede CO2-Prestatieladder

ProRail heeft de vijfde trede van de CO2-Prestatieladder bereikt. Daarmee is de bedenker van de methode voor de reductie van CO2-uitstoot nu zelf op het hoogste haalbare niveau uitgekomen. ProRail heeft naar eigen zeggen de top bereikt door onder meer het energie- en aardgasverbruik goed te monitoren en continu en actief te werken aan allerlei maatregelen om uitstoot tegen te gaan. “Als initiatiefnemer hebben we een naam hoog te houden. Nu is het de uitdaging om aan de top te blijven”, zo wordt gesteld.

De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om CO2-bewust te handelen in de bedrijfsvoering en bij uitvoering van projecten. Het gaat daarbij om het besparen van energie, efficiënt benutten van materialen en het gebruiken van duurzame energie. Deze maatregelen zorgen ook voor een kostenreductie. De CO2-Prestatieladder is een aantal jaren geleden door ProRail ontwikkeld voor de spoorsector.

Methode

De lader heeft vijf tredes. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2-uitstoot te verminderen, hoe hoger de positie op de ladder en hoe meer kans op werk. Met elke hogere trede op de CO2-Prestatieladder krijgt het bedrijf een fictieve korting (gunningvoordeel) bij aanbestedingen.

Binnen de spoorsector wordt bij inspanningen ter vermindering van CO2 gedacht aan zuinig rijden op het spoor en het recyclen van bijvoorbeeld spoorgrind, bielzen en rails. De Prestatieladder wordt inmiddels overigens in meerdere sectoren toegepast. Het spoorbedrijf heeft de methode daartoe overgedragen aan de Stichting Klimaatvriendelijk Ondernemen en Aanbesteden (SKAO).

CO2

In september 2014 liet ProRail nog weten ernaar te streven om in 2015 de hoogste trede van de ladder te bereiken. Dit met 30 procent energie-efficiëntie, 100 procent duurzame inkoop van energie en een CO2-reductie van 65 kton in de spoorketen. Met de huidige prestatie ligt het spoorbedrijf dus op schema.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.