ETCS, testtrein, Infrabel

Mott MacDonald beoordeelt Belgisch masterplan uitrol ERTMS

Mott MacDonald heeft de opdracht gekregen om de plannen voor de uitrol van het Europese systeem ERTMS op het gehele Belgische spoor te beoordelen. Het adviesbureau doet dat in opdracht van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (FOD). ERTMS wordt op dit moment in heel Europa uitgerold om treinbeïnvloeding te standaardiseren en grensoverschrijdende treinvervoer tussen Europese lidstaten te vereenvoudigen.

Spoorbeheerder Infrabel heeft een masterplan voor de uitrol van ERTMS op het gehele Belgische spoor ontwikkeld, waarvan realisatie in 2022 staat gepland. Ook vervoerder NMBS is op dit moment bezig om dit systeem in het treinmaterieel in te bouwen.

Masterplan ERTMS

Mott MacDonald gaat het masterplan en het migratieplan in de eerste fase van het project beoordelen. Daarbij beoordeelt het bedrijf de positionering van Infrabel en NMBS in de uitrol van het nieuwe systeem. In fase twee van het project gaat het adviesbureau opnieuw audits doen en zal de bevindingen delen met het FOD.

Het werk bestaat uit het analyseren van de startpunten van de migratie, beoordelen van de investeringen en het identificeren en aanbevelen van mogelijke alternatieven of mogelijke optimalisatie. Mott MacDonald voert audits uit op het programmamanagement van Infrabel en NMBS en het monitoringssysteem van FOD. Ook ontwikkelt het adviesbureau een trainingsprogramma waarmee FOD-medewerkers zelf audits kunnen uitvoeren. Ook zal het bedrijf aanbevelingen doen over de verbetering van het monitorings- en programmamanagement-proces.

Implementatie

Joost Bolck, projectmanager Mott MacDonald’s: “ETCS is de Europese standaard voor toekomstige treinbeïnvloeding en zal in de toekomst bijdragen tot duurzamer vervoer door het verbeteren van de veiligheid, bevorderen van energiebesparing, verhogen van de capaciteit en het creëren van meer duurzame systemen. We zijn verheugd dat wij betrokken zijn bij deze succesvolle implementatie.”

Mott MacDonald maakt onderdeel uit van een integratieteam. Realisatie van fase een van het project staat gepland voor de zomer van 2015.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.