
Batterijtrein met passagiers rijdt op het Engelse spoor
Tussen Manningtree en Harwich in Oost-Engeland rijdt sinds deze week een batterijtrein met passagiers. De Britse spoorbeheerder Network Rail startte in september vorig jaar een proef met batterijtreinen in Derby. Nu de proef succesvol is gebleken, is besloten om een nieuwe pilot te starten met passagiers. Deze pilot zal vijf weken duren.
Het is de bedoeling dat uiteindelijk een vloot aan batterijtreinen op het Britse spoornetwerk gaat rijden. De batterijtreinen worden gezien als een rendabel en duurzaam alternatief voor de huidige dieseltreinen. De batterijtreinen kunnen ook op niet geëlektrificeerde stukken rijden. Zodra zij onder de bovenleiding rijden, laden de batterijen weer op.
Batterijtreinen
De proef is een initiatief van de Independently-Powered Electric Multiple Unit (IPEMU). Dit is een samenwerkingsverband van fabrikant Bombardier, vervoerder Abellio, spoorbeheerder Network Rail, de FutureRailway project en het ministerie van Transport.
Nederland heeft ook interesse getoond voor deze techniek. Voormalig stadsregio Arnhem-Nijmegen maakte vorig jaar bekend te willen onderzoeken of er batterijtreinen kunnen rijden op een aantal minder drukke spoortrajecten in de regio. Een batterijtrein kan mogelijk een alternatief zijn voor elektrificatie van het vervoer op minder drukke spoorlijnen, zoals Arnhem-Tiel en Arnhem-Doetinchem-Winterswijk.
Verduurzaming
Het onderzoek van de voormalig Stadsregio Arnhem-Nijmegen maakt onderdeel uit van het Europese studieprogramma Sintropher naar verduurzaming en verbetering van de kosteneffectiviteit van het regionale spoor. Het project sluit aan op de pilot in Derby.
Lees ook:
- Network Rail start pilot met batterijtreinen
- ‘Batterijtrein op dunne spoorlijnen goedkoop alternatief voor elektrificatie’
Bekijk de video van Network Rail over de pilot:
Onbeperkt lezen?
Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.
Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee van SpoorPro?
alternatief voor onze Belgische MW41?