Drone, inspectie, bovenleiding

ProRail voert inspecties spoor uit met drone

Spoorbeheerder Prorail heeft afgelopen maand een luchtproef uitgevoerd met een drone. Met de drone werden foto’s gemaakt van betonnen bovenleidingsportalen tussen Eindhoven en Helmond. Het ging om een proef om te bepalen of de foto’s vanuit de lucht bruikbaar zijn voor het houden van inspecties. In Nederland staan honderden betonnen bovenleidingsportalen. Deze moeten regelmatig gecontroleerd worden op scheurvorming. Dat wordt nu alleen gedaan op momenten dat er geen treinen rijden.

De inspecteurs van ProRail gaan beoordelen of de foto’s voldoende informatie leveren om vanuit de lucht goede inspecties te kunnen uitvoeren. Als dat zo is, zal de drone in de toekomst vaker worden ingezet.

Inspecties

Dit kan een hele veilige en gebruiksvriendelijke manier van inspecteren zijn, met als groot voordeel dat het treinverkeer er geen hinder van heeft. Voor het gebruik van de drone is toestemming verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bekijk de video die ProRail maakte van de inspecties:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “ProRail voert inspecties spoor uit met drone”

Frederick Gerards|08.01.15|11:35

Zo illegaal als wat. Er staat in de wet rond ombemande luchtvoertuigen dat het verboden is om te vliegen bij een spoorlijn of emplacement. In die wet staat geen uitzondering rond veiligheidsmaatregelen. Het mag niet. Punt.

Prorail heeft dus (opnieuw) de wet overtreden, de luchtvaartwet in dit geval.

Prorail verleidt met dit soort filmpjes anderen om ook opnames te gaan maken met een drone en dán is het natuurlijk ineens levensgevaarlijk!

Steve Kamta|21.04.16|12:58

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement;

Artikel 2

e. de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen dan wel boven mensenmenigten of boven spoorlijnen of voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.