Treinstation Helmond, stationsgebied

Schoonste stationsgebied ligt in Helmond

Het schoonste stationsgebied van Nederland ligt in het Noord-Brabantse Helmond. Dat is vorige week bekendgemaakt tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres in Utrecht. Ook de stationsgebieden van Dronten en Vlissingen wisten een plekje in de top drie te bemachtigen. De verkiezing is een initiatief van NederlandSchoon. Wethouder Paul Smeulders ontving een plaquette uit handen van Helene van Zutphen van NederlandSchoon. De verkiezing werd dit  voor het eerst gehouden.

Openbaar vervoer-gebieden hebben een grote impact op de beleving van netheid van Nederlanders. Nog altijd scoren ze onder de gemiddelde objectieve schoonscore. Waar Nederland landelijk gezien een rapportcijfer van 7,6 krijgt, worden de OV-gebieden maar met een gemiddelde 6,5 beoordeeld. De gebieden zijn druk bezocht en er ligt een meer dan gemiddelde hoeveelheid zwerfafval, vooral peuken en kauwgom. De focus van de verkiezing lag op de voorpleinen van stations.

Beoordeling

Om te bepalen welk stationsgebied zich een jaar lang het schoonste mag noemen, nam NederlandSchoon in de zomermaanden op 44 grote en middelgrote stations, bij meer dan 1800 bezoekers een enquête af. Daarbij beoordeelden de bezoekers elk gebied met een rapportcijfer, wat heeft geleid tot de ranglijst. Daarnaast maakten speciale teams per openbaar vervoersgebied een observatierapport.

Tijdens het onderzoek kwam niet alleen aan bod hoe schoon de voorpleinen van stations zijn, maar ook in hoeverre bezoekers de plek als aangenaam beoordelen. Helene van Zutphen: “De beleving van bezoekers is belangrijk om te peilen: op een plek waar mensen zich prettig voelen, gedragen zij zich doorgaans schoner.” Uiteindelijk kwam Helmond van de onderzochte voorpleinen bij stations als beste uit de bus met een gemiddeld rapportcijfer van 7,9.

Samenwerking

Door samen te werken in deze verkiezing met gemeenten, provincie en partijen als NS en ProRail, hoopt NederlandSchoon de beoordeling voor openbaar vervoer-gebieden in 2017 naar een 7,0 te hebben opgekrikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.