Centraal Station Breda, werkzaamheden

Bert Dirrix benoemt tot nieuwe Spoorbouwmeester

Architect en stedenbouwkundige Bert Dirrix (1954) wordt de nieuwe Spoorbouwmeester. Hij volgt per 1 januari 2015 Koen van Velsen op. Met Dirrix treedt opnieuw een gerenommeerde ontwerper met ruime ervaring binnen complexe stedelijke opgaven en ontwikkelingen aan.

Als Spoorbouwmeester is Bert Dirrix verantwoordelijk voor het spoorbeeld, het vormgevingsbeleid van de spoorsector. Het spoorbeeld is onder Koen van Velsen verbreed van stations en het interieur op stations tot het station in zijn omgeving en de inpassing van het spoor in stad en landschap.

Spoorbouwmeester

De Spoorbouwmeester adviseert ProRail en NS op het gebied van het spoorbeeld en heeft een actieve rol om het actueel te houden. Hij geeft leiding aan het Bureau Spoorbouwmeester en is op het gebied van architectuur en grafische vormgeving nauw betrokken bij diverse ontwerp- en vormgevingsprojecten bij zowel kleine stations als de grote stationsprojecten van Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Utrecht en Breda.

Bert Dirrix is opgeleid als architect en stedenbouwkundig ontwerper aan de TU Eindhoven. Samen met Paul Diederen is hij directeur van diederendirrix architecten. Bekende projecten zijn Vertigo, faculteit bouwkunde Technische Universiteit Eindhoven, de Witte Dame en de campus Internationale School Eindhoven. Hij is verder onder meer lid van het Kwaliteitsteam Rijnboog Arnhem, heeft zitting in het Supervisieteam Strijp R, en is al tien jaar supervisor van het stationsgebied Utrecht.

Positie

De positie van Spoorbouwmeester wordt in deeltijd ingevuld door een ontwerper die met beide benen in de beroepspraktijk staat, voor een periode van drie jaar. Dit is vergelijkbaar met de Rijksbouwmeester. Koen van Velsen zal zich na zes jaar Spoorbouwmeesterschap weer fulltime gaan richten op zijn eigen bureau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.