Reizigers, Tilburg Centraal, perron

Treinverkeer van en naar Tilburg weer opgestart

Reizigers kunnen weer van en naar Tilburg reizen met de trein. Het treinverkeer is zondagochtend vroeg weer hervat. De sprinter tussen Tilburg en Den Bosch rijdt sinds maandagochtend weer. Oorspronkelijk zou dit vrijdag al het geval zijn, maar het werk liep twee dagen uit vanwege diverse tegenvallers. Er zijn op drie locaties onderdoorgangen onder het spoor aangelegd, waaronder een 6,6 miljoen wegende reizigerspassage op Tilburg Centraal.

Bij de buitendienststelling werden de tunnelbakken in één keer ingeschoven, zoals die bij het station. De werkzaamheden die de meeste hinder voor reizigers veroorzaakten werden samengevoegd in de herfstvakantie. Voor de vernieuwing van het station en de aanleg van de onderdoorgangen zijn geen andere grote stremmingen meer nodig. De werkzaamheden zijn nodig om de bereikbaarheid van Tilburg te verbeteren. Het project is medio 2016 afgerond.

Inbouwen tunnels

De drie onderdoorgangen wegen tezamen meer dan 10 miljoen kilo. Om ze te kunnen plaatsen moest er ongeveer 12.000 kuub grond worden afgegraven en afgevoerd in ongeveer 800 vrachtwagens. De tunnels zijn allemaal voorgebouwd op locatie en zijn ingeschoven met een snelheid variërend van 1 tot 7 meter per uur. Zondag is ook nog hard gewerkt aan sporen en perrons.

In zes dagen tijd moesten er drie ondergangen tegelijk in het spoor worden geplaatst. Op zaterdag 18 oktober was er een tegenslag toen er bij de aanleg van een van de tunnels een deel van een perron instortte en een bouwvakker zwaargewond raakte. De plaats van het ongeval is toen afgesloten voor nader onderzoek. Dat heeft gevolgen gehad voor de planning van de bouw van de reizigerspassage, bijvoorbeeld omdat zand en materieel niet op tijd kon worden aan- en afgevoerd.

Uitbreiding station

Tilburg Centraal Station gaat uitbreiden om het groeiend aantal reizigers op te vangen. Dit hangt ook samen met de ontwikkeling van de Spoorzone door de gemeente Tiilburg. Een nieuwe, bredere reizigerspassage geeft de reiziger straks meer ruimte en vormt een belangrijke verbinding naar de noordzijde va het station. In de passage komen diverse winkels en reizgersvoorzieningen.

Lees ook:

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.