spooronderhoud, werkzaamheden

TU Delft start deeltijdstudie voor de railbranche

De afdeling Railbouwkunde van TU Delft start in november van dit jaar met een deeltijdstudie in Rail Engineering. De studie is gericht op professionals in de branche die zich in kennis willen versterken, en biedt ook aan zij-instromers de mogelijkheid zich te kwalificeren voor technische vacatures in de railsector.

De deeltijdstudie is in nauw overleg met de belangrijkste spelers in de railbranche ontwikkeld. Zij hopen met de opleiding het verdwijnen van technische kennis door vergrijzing en uitstroom van specialisten in de railbranche tegen te gaan. De deeltijdstudie past in het beleid van de TU Delft om vanuit het bestaande opleidingsprogramma deeltijdstudies aan te bieden die nauw aansluiten op de kennisvraag in de arbeidsmarkt.

Behoud van kennis

Paul Lorist, directeur Techniek van de RET: “Behoud en ontwikkeling van integrale kennis van railinfrastructuur en railvoertuigtechniek is bepalend voor het succes van onze onderneming. Deelname aan deze studie past dan ook prima in ons beleid. Bij onze collega’s van de NS, ProRail en andere bedrijven is dit niet anders.”

Rolf Dollevoet, hoogleraar Railbouwkunde aan de TU Delft: “Met de deeltijdstudie beantwoorden we aan de kennisvraag in de railbranche. Bovendien biedt deze studie aan bedrijven de gelegenheid tot het uitvoeren van onderzoek in de eigen organisatie. Daardoor kan er direct van de nieuwe kennis worden geprofiteerd.”

TU Delft

De TU Delft behoort op het gebied van research in verbetering van railinfrastructuur tot de wereldtop, met onderzoeksprojecten naar het gedrag van railconstructies onder de belasting van (lage en hoge-snelheid) reizigerstreinen en zware goederentreinen. Ook vindt onderzoek plaats naar optimalisatie van metro- en tramsystemen.

Met ondersteuning van Eurailscout is een nieuw mobiel raillaboratorium ontwikkeld waarmee in samenwerking met ProRail en NS metingen en onderzoeken in de railinfrastructuur kunnen worden verricht. Uitkomsten van de onderzoeken zijn zodoende direct beschikbaar voor verbetering van het spoorvervoer in Nederland. Dit raillaboratorium is tijdens de SpoorParade in Amersfoort te zien.

Meer informatie

De deeltijdstudie start op 14 november met de module Basiskennis Railtechniek. Deelnemers zijn werkzaam in de railbranche of hebben de ambitie daarin een functie te gaan vervullen waarvoor technische kennis op HBO- of WO-niveau een voorwaarde is. Zij hebben minimaal vijf jaar werkervaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.