Het verhaal van Hakki en Cees treedt voor het daglicht in de documentaire Nachtlicht.

Spoorsector steunt documentaire over spoorlassers

De crowdfunding-campagne die op 1 september is gestart om de documentaire Nachtlicht over Nederlandse spoorlassers mogelijk te maken, heeft zowel steun ontvangen uit de spoorsector als uit de kunstwereld. Zo zijn ETS Spoor, Strukton Rail en het Amsterdams Fonds voor de Kunst tot nu toe de grote donateurs van de nog te maken film. Er is nu 53 procent van het streefbedrag binnengehaald. Volgens regisseur Kees-Jan Husselman is het zeker dat de documentaire er komt.

“Het voelt heel goed om zoveel steun te ontvangen uit de verschillende sectoren voor deze film. Voor mij een extra motivatie om een kwalitatief hoge film te maken, van het bedrag dat we met de crowd funding binnenhalen”, aldus regisseur Kees-Jan Husselman. Nachtlicht is een documentaire over twee mannen die ’s nachts hard werken als lasser aan het Nederlandse spoor. Ze rijden al veertien jaar samen door het hele land om op afgezonderde locaties de versleten verbindingen van onze infrastructuur opnieuw aan elkaar te lassen.

Spoorlassers

In de documentaire worden Hakki en Cees gevolgd. Deze twee mannen staan totaal verschillend in de wereld, maar al veertien jaar elkaars vaste werkmaat. Hakki, een Turkse man van begin vijftig en zijn iets oudere Hollandse collega Cees, leven voor hun werk. Wat de omstandigheden ook zijn ze zorgen dat de klus op tijd af komt. Al jaren gaan ze tijdens het soms gevaarlijke en zware werk voor elkaar door het vuur, maar intiemere zaken worden niet gedeeld. Ze zijn van de oude stempel: lasser zijn is niet alleen hun beroep, maar vormt voor een groot deel hun identiteit.

“Nederland heeft het drukst bezette spoor van Europa en het werk van de mannen vormt een essentiële schakel in het functioneren van ons spoorsysteem en het functioneren van de maatschappij”, aldus de documentairemaker.

Documentaire

Met een achterban van meer dan 300 volgers op Facebook, al 53 procent van het streefbedrag dat binnen is gehaald en alle positieve geluiden uit de spoorsector en kunstsector, kan het volgens Husselmans bijna niet anders dan dat de film er komt. Toch zal het de komende dagen er nog om spannen of het gewenste eindbedrag gehaald wordt.

“Het blijft tot op de laatste minuut spannend of we het gaan halen of niet. Daarbij is elke vorm van donatie welkom. We willen voor de vijf nieuwste donateurs iets speciaals doen. We geven exclusief vijf keer een interview met Hakki en Cees weg, welke alleen met geluidsfragmenten in de film komt. Dit is een award die niemand anders krijgt. Maar we willen vooral ook iedereen laten weten dat de film er komt. Met het team zijn we door alle positieve reacties nog meer gemotiveerd om de film te maken”, aldus de documentairemaker.

Crowdfunding

De crowfunding loopt nog tot 11 oktober 2014 en is te vinden op www.cinecrowd.nl/nachtlicht. Het gewenste eindbedrag van 13.000 euro wordt onder andere besteed aan apparatuurskosten, film-, montage- en bewerkingskosten. De vorderingen van de filmmakers zijn dagelijks te volgen op Facebook en Twitter.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.