CO2-prestatieladder, uitreiking, 500e certificaat, foto: Floris Scheplitz

ProRail reikt 500e certificaat van CO2-prestatieladder uit

Spoorbeheerder ProRail heeft maandag het 500e certificaat van de CO2-Prestatieladder uitgereikt. Waarnemend directeur Patrick Buck reikte het certificaat uit aan het bedrijf P&G, een onderneming die actief is in onder meer bestrating en grondverzet in de grond- weg en waterbouw.

De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om CO2-bewust te handelen in de bedrijfsvoering en bij uitvoering van projecten. Het gaat daarbij om het besparen van energie, efficiënt benutten van materialen en het gebruiken van duurzame energie. Deze maatregelen zorgen ook voor een kostenreductie. De CO2-Prestatieladder is een aantal jaren geleden door ProRail ontwikkeld voor de spoorsector.

Duurzaamheid

ProRail heeft de CO2-Prestatieladder overgedragen aan de Stichting Klimaatvriendelijk Ondernemen en Aanbesteden (SKAO) zodat de ladder ook in andere sectoren kan worden ingezet. De CO2-Prestatieladder is in de loop der jaren een toonaangevend duurzaamheidsinstrument geworden in de Nederlandse bouwmarkt.

De lader heeft vijf tredes. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2-uitstoot te verminderen, hoe hoger de positie op de ladder en hoe meer kans op werk. Daarbij worden gedacht aan zuinig rijden op het spoor en het recyclen van bijvoorbeeld spoorgrind, bielzen en rails.

Tredes

ProRail zelf heeft inmiddels de vierde trede van de lader bereikt. “We streven er dan ook naar om in 2015 de hoogste trede van de ladder te bereiken; met 30 procent energie-efficiëntie, 100 procent duurzame inkoop van energie en een CO2-reductie van 65 kton in de spoorketen”, aldus ProRail. De spoorbeheerder wil dit onder meer bereiken met efficiënte stationsverlichting, hergebruik van spoormaterialen en de inkoop van duurzame energie.

Lees ook:

CO2-Prestatieladder spoor voorbeeld voor andere sectoren

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail reikt 500e certificaat van CO2-prestatieladder uit | SpoorPro.nl
CO2-prestatieladder, uitreiking, 500e certificaat, foto: Floris Scheplitz

ProRail reikt 500e certificaat van CO2-prestatieladder uit

Spoorbeheerder ProRail heeft maandag het 500e certificaat van de CO2-Prestatieladder uitgereikt. Waarnemend directeur Patrick Buck reikte het certificaat uit aan het bedrijf P&G, een onderneming die actief is in onder meer bestrating en grondverzet in de grond- weg en waterbouw.

De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om CO2-bewust te handelen in de bedrijfsvoering en bij uitvoering van projecten. Het gaat daarbij om het besparen van energie, efficiënt benutten van materialen en het gebruiken van duurzame energie. Deze maatregelen zorgen ook voor een kostenreductie. De CO2-Prestatieladder is een aantal jaren geleden door ProRail ontwikkeld voor de spoorsector.

Duurzaamheid

ProRail heeft de CO2-Prestatieladder overgedragen aan de Stichting Klimaatvriendelijk Ondernemen en Aanbesteden (SKAO) zodat de ladder ook in andere sectoren kan worden ingezet. De CO2-Prestatieladder is in de loop der jaren een toonaangevend duurzaamheidsinstrument geworden in de Nederlandse bouwmarkt.

De lader heeft vijf tredes. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2-uitstoot te verminderen, hoe hoger de positie op de ladder en hoe meer kans op werk. Daarbij worden gedacht aan zuinig rijden op het spoor en het recyclen van bijvoorbeeld spoorgrind, bielzen en rails.

Tredes

ProRail zelf heeft inmiddels de vierde trede van de lader bereikt. “We streven er dan ook naar om in 2015 de hoogste trede van de ladder te bereiken; met 30 procent energie-efficiëntie, 100 procent duurzame inkoop van energie en een CO2-reductie van 65 kton in de spoorketen”, aldus ProRail. De spoorbeheerder wil dit onder meer bereiken met efficiënte stationsverlichting, hergebruik van spoormaterialen en de inkoop van duurzame energie.

Lees ook:

CO2-Prestatieladder spoor voorbeeld voor andere sectoren

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.