Opening, watertappunt, station Deurne, Join the Pipe

Watertappunt op station Deurne voor eerlijke verdeling schoon drinkwater

In Deurne is vrijdagmiddag op het NS-station een openbaar drinkwatertappunt geopend. Het tappunt maakt uit van het initiatief Join the Pipe dat zich actief inzet voor een eerlijke verdeling van schoon drinkwater wereldwijd. Rover-bestuurslid Michel Lintermans uit Deurne is initiatiefnemer van het drinkwaterpunt. Het maakt onderdeel uit van zijn inspanningen om samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties de stationsomgeving in Deurne te verfraaien.

Eerder zaaide Lintermans al weidebloemen in naast het spoor en plaatste diverse planten rondom het station. De komst van het drinkwaterpunt is volgens hem een volgende stap om de ruimte rond het station aangenamer te maken. Lintermans: “Ik vind het station in Deurne grijs en grauw. Door het wat beter aan te kleden wordt het wat aantrekkelijker. Niet alleen voor mensen van en naar Deurne reizen om te gaan werken, maar bijvoorbeeld ook voor toeristen.”

Pilot

ProRail startte afgelopen zomer in samenwerking met NS al een pilot voor het plaatsen van Join the Pipe-watertappunten op NS-stations in Amersfoort en Almere. Lintermans: “Ik zag dat en dacht: waarom zou dit niet ook in Deurne kunnen?” Lintermans is daarna de plannen voor het drinkwaterpunt samen met ProRail en Brabant Water verder gaan uitwerken.

Als de pilots met de watertappunten succesvol blijken te zijn, dan worden de tappunten landelijk uitgerold op alle NS-stations. De inspanningen van Lintermans stoppen niet met de komst van het drinkwaterpunt. “Ik ga nog meer beplanting in het stationsgebied plaatsen. Verder komt er een zwerfboekenkast bij het station. Reizigers kunnen daar een boek achterlaten, meenemen en dan op een ander punt weer achterlaten. Het is de bedoeling dat er op andere stations in de omgeving van Deurne ook zo’n zwerfboekenkast komt.”

Stationsgebied

Esther Somers van Join the Pipe: “Wij zijn enthousiast over de actieve samenwerking met ProRail, de NS en Brabant Water. Door kraanwater te verstrekken beperken we de enorme hoeveelheid plastic afval en CO2-uitstoot veroorzaakt door de productie en transport van flessen bronwater. Het kraanwater in Nederland is tenslotte van superieure kwaliteit, duurzaam en zorgt voor minder afval op de stations.”

Join the Pipe zet zich actief in voor een eerlijke verdeling van schoon drinkwater wereldwijd en werkt nauw samen met bedrijven, gemeenten, scholen, sportclubs en festivals door ze te laten overstappen op kraanwater. Van de opbrengst van de Join the Pipe-producten, zoals duurzame kraanwaterflessen en tappunten, worden waterprojecten in ontwikkelingslanden gefinancierd.

Marieke van Gompel

Bekijk hier het filmpje van Join the Pipe:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.