Spoorzone Ede, station Ede-Wageningen

Ontwerpteam gekozen voor stationsgebied Ede-Wageningen

Mecanoo architecten en ingenieursbureau Movares hebben de aanbesteding gewonnen om het stationsgebied van Ede opnieuw vorm te geven. In opdracht van het project Spoorzone Ede maken zij het ontwerp voor het station dat onder meer een nieuw busplein, nieuwe fietsenstallingen en een nieuw P&R-terrein krijgt.

Spoorzone Ede maakt onderdeel uit van de nieuw te bouwen wijk de Veluwse Poort, die wordt gevestigd op voormalige kazerneterreinen. Het nieuwe station moet binnen de spoorzone een landmark voor de hele regio worden. De slanke verticale kolommen en opengewerkte houten overkapping van het station zorgen dat er voldoende daglicht het station binnenkomt en een bijzonder uitzicht op de monumentale Mauritskazerne en de Veluwe.

Vervoersstromen

De geconcentreerde vervoersstromen in het stationsgebied zorgen ervoor dat de afstanden tussen verschillende vervoersmodaliteiten kort zijn voor reizigers. De stationsomgeving zal ook sociaal veilig zijn door het overzichtelijke karakter, de transparantie en de ruime reizigerstunnel.

De ontwerpers van Mecanoo architecten en Movares werken voor Spoorzone Ede samen in ontwerpateliers. Zij werken daarbij in een gezamenlijk 3D-model om diverse technische disciplines op elkaar af te stemmen. Dit is onderdeel van BIM (Bouw Informatie Management).

Ontwerp

BIM kenmerkt zich door een werkwijze waarbij een bouwwerk in zijn verschillende levensfasen eerst virtueel tot stand komt, voordat het daadwerkelijk gebouwd wordt. Het virtuele bouwwerk is een soort digitale maquette, waarin alle vormen van informatie op elkaar worden afgestemd en waarin eventuele fouten vroegtijdig aan het licht komen. Deze aanpak leidt tot een efficiënt bouwproces en lagere faalkosten. BIM betekent een totaal andere manier van denken en werken. Movares en Mecanoo hebben ruime ervaring in bouwen met BIM.

Er is al een functioneel ontwerp voor de spoorzone vastgelegd door de gemeente Ede, NS en ProRail. Dit wordt nu uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Op basis van dit voorlopig ontwerp wordt een uitvoeringsbesluit genomen, waarna er zal worden gestart met de werkzaamheden. De werkzaamheden aan Spoorzone Ede zullen naar verwachting midden 2018 zijn afgerond.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.