koperdiefstal

Infrabel ziet koperdiefstal België met 76 procent dalen

Het aantal kabeldiefstallen op het Belgische spoor daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 76 procent ten opzichte van die periode een jaar eerder. In de twee kwartalen van 2014 werden 140 kabeldiefstallen geregistreerd, tegen 585 gevallen in 2013. Dat melden spoorbeheerder Infrabel en de NMBS. “Één jaar na de lancering van het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen blijkt dus dat de concrete maatregelen uit dat plan de gewenste resultaten opleveren”, zo beargumenteert Infrabel de daling. “Toch blijft waakzaamheid nodig, want de strijd is nog niet helemaal gestreden.”

Het aantal koperdiefstallen met gevolgen voor het reizigersverkeer in België, liep in de eerste zes maanden van dit jaar op tot 97. In 2013 waren dat er in die periode maar liefst 353. De daling bedraagt 72 procent. “Dit ondanks het feit dat de koperprijzen quasi-stabiel gebleven zijn”, aldus Infrabel. De spoorbeheerder stelt dat de vertraging als gevolg van koperdiefstallen nu per dag gemiddeld drie kwartier bedraagt.

Koperdiefstal

Tussen 2009 en 2013 was er naar zeggen van de spoorbeheerder sprake van een explosie van het aantal kabeldiefstalen op het Belgische spoorwegdomein. “Een gerichte aanpak om deze specifieke vorm van criminaliteit aan te pakken, was dus absoluut nodig”, zo wordt gesteld. Vorig jaar mei lanceerden Infrabel en NMBS met steun van onder andere de politiek een nieuwe strategie voor de nationale aanpak van kabeldiefstal.

Waar mogelijk worden koperen kabels binnen het Belgische spoornetwerk inmiddels vervangen door aluminium. Ze moeten daarnaast zo weinig mogelijk zichtbaar zijn: kabels moeten zo mogelijk worden ingegraven of in beton gegoten, aldus de beheerder. Ook is sinds half 2013 een wet van kracht die cash geld uitbetalen bij de verkoop van koper verbiedt. Er is daarnaast sprake van steeds hogere geldboetes en strengere straffen voor koperdieven.

Controle

Ook worden met de nieuwe aanpak veiligheidsagenten ingezet van Securail, de spoorwegpolitie en agenten van de lokale Belgische corpsen. Iedere avond 10 man, zo wordt gesteld. En er worden controleacties met luchtsteun van helikopterpiloten van de polite uitgevoerd, zo stelt Infrabel.

Sinds de lancering van het Nationaal Actieplan in mei 2013, zijn 243 interventies uitgevoerd, aldus de spoorbeheerder. Infrabel: “Hoewel het aantal kabeldiefstallen sterk daalt, blijft waakzaamheid absoluut nodig. Op sommige plaatsen wordt nog regelmatig koper gestolen. Ook op Europees niveau moet dezelfde strijd verder gezet worden om deze grensoverschrijdende criminaliteit aan banden te leggen.”

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.