Zeven kilometer spoorvernieuwing traject Ommen-Mariënberg

Tussen Ommen en Mariënberg wordt in de periode van 4 tot 11 augustus met behulp van robottreinen zo’n zeven kilometer spoor vernieuwd. Dit als onderdeel van de grootste spoor- en stationsvernieuwing sinds het bestaan van de spoorwegen, zo heeft ProRail laten weten. In totaal worden vijftig spoorlocaties vanaf afgelopen mei tot eind augustus beurtelings buitendienst gesteld.

De aanpassingen zorgen er voor dat treinen straks soepeler door knooppunten en in en uit stations kunnen rijden. Zo hinderen ze elkaar minder en neemt de kans op vertragingen af. Daarnaast zorgen de werkzaamheden voor meer en hoogfrequente treinverkeer. Veel spoorlocaties worden voorzien van nieuwe spoorstaven, ballast en dwarsliggers.

Werkzaamheden

Volgens de spoorwegbeheerder is de vernieuwing tussen Ommen en Mariënberg nodig om het spoor in goede conditie te houden. Twee soorten meterslange ‘spoorfabrieken’ worden daarvoor ingezet. “Het is noodzakelijk voor verdere verbetering en groei van het treinverkeer”, aldus de spoorwegbeheerder. “Verladers en reizigers kunnen er dan meer op vertrouwen dat de treinreis zonder vertragingen en comfortabel verloopt.” Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeentes en provincies investeren daar jaarlijks ruim 1 miljard euro in, zo wordt gesteld.

Door de werkzaamheden kunnen treinen gedurende een langere periode niet over die trajecten rijden. Dit wordt gedaan omdat baanwerkers op deze manier veilig en aan één stuk door aan het spoor kunnen werken. De werkzaamheden zorgen voor vertraging op een groot deel van het Nederlandse spoor. ProRail adviseert reizigers dan ook als sinds het begin van het project voor hun treinreis goed de reisplanner te raadplegen.

Traject

Vanwege het werk zullen ook sommige overwegen op het traject gesloten zijn. Omwonenden zijn hierover per brief geinformeerd. Dat laat de spoorwegbeheerder weten. Momenteel vinden nog vernieuwingswerkzaamheden plaats tussen Nijmegen en Ravenstein. In augustus volgen naast Ommen – Mariënberg ook nog de trajecten Leeuwarden – Stavoren, Utrecht noordzijde en Maastricht – Sittard.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.