175 jaar spoor

Spoorsector viert 175-jarig bestaan met festival en open dagen

De spoorsector organiseert dit jaar allerlei activiteiten om het 175-jarig bestaan van het spoor te vieren. Naast activiteiten rondom de geschiedenis van het spoor laat de sector zien welke technologische ontwikkelingen er op dit moment worden toegepast. De hoofdevenementen zijn een feestje op 20 september in Amsterdam en een spoorfestival dat van 16 tot en met 21 oktober in Amersfoort plaatsvindt.

Op 20 september 1839 reed de eerste trein in Nederland van Amsterdam naar Haarlem. In het jubileumjaar komen oude stoomlocomotieven uit diverse Europese musea naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zij zijn van 21 juli tot en met 21 september te zien in de tentoonstelling ‘Iconen van het spoor’. De bruiklenen komen uit Engeland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Acteurs van het museum brengen de pronkstukken tot leven.

Spoorwegpionier

Daarnaast heeft het Spoorwegmuseum onder meer een tentoonstelling over spoorwegpionier Frederik Willem Conrad (1800-1870). Hij wordt gezien als grondlegger van de eerste spoorlijn in Nederland, ontwerper van talloze spoorbruggen en bouwer van stations. Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum: “De problemen waar hij in die tijd tegenaan liep zijn hetzelfde als de problemen die nu spelen in de spoorsector.” Conrad kampte in die tijd onder meer met een gebrek aan productiecapaciteit van locomotieven, er waren problemen met het verwerven van grond en er dienden maatregelen te worden genomen tegen geluidsoverlast.

De Rooij: “Onze rol tijdens het jubileumjaar is om de historie van de Nederlandse spoorwegen te vertellen. Dat doen we onder meer door al het rijvaardig historisch materieel in te zetten zoals de Arend, de Blokkendoos, de Blauwe Engel en de Rode Duivel. Zo wordt de Arend bij het feest op 20 september voor Amsterdam Centraal geplaatst.” Ook zal historisch materieel als pendeldienst tussen het Spoorwegmuseum en en Spoorfestival in Amersfoort gaan rijden.

Spoorfestival

Bij het spoorfestival in Amersfoort krijgen bezoekers van 16 tot en met 21 oktober een kijkje in de keuken van het huidige spoor. Daarbij geven spoorbedrijven en spooropleingen masterclasses en diverse demonstraties. Zo geeft de TU Delft een demonstratie met een speciale meettrein dat normaal gesproken als practicum dient voor railstudenten. Directeur Corina de Jongh van Railforum: “Het festival is een soort etalage om te laten zien wat er in de spoorsector gebeurt en om de jeugd en jongeren te trekken om in deze branche te komen werken.”

Naast NS, ProRail en Railforum zitten onder andere spooraannemers, spoorgoederenvervoerders en ingenieursbureaus in de regiegroep ‘175 jaar spoor’. Directeur Corina de Jongh van Railforum is voorzitter.

Open dagen

Diverse spoorbedrijven openen hun deuren tijdens dit jubileumjaar. Zo kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij onderhoudsbedrijf NedTrain, opleidingen zoals de TechniekFabriek en het Scheepvaart en Transport College en het rangeerterrein voor het spoorgoederenvervoer Kijfhoek.

Bezoek voor meer informatie de website van 175 jaar spoor.

Lees ook:

NS meetrijtuig dient als practicum voor railstudenten

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Spoorsector viert 175-jarig bestaan met festival en open dagen”

Ernst A. Cramer|05.06.14|13:40

Komt dat zien! Komt dat zien!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorsector viert 175-jarig bestaan met festival en open dagen | SpoorPro.nl
175 jaar spoor

Spoorsector viert 175-jarig bestaan met festival en open dagen

De spoorsector organiseert dit jaar allerlei activiteiten om het 175-jarig bestaan van het spoor te vieren. Naast activiteiten rondom de geschiedenis van het spoor laat de sector zien welke technologische ontwikkelingen er op dit moment worden toegepast. De hoofdevenementen zijn een feestje op 20 september in Amsterdam en een spoorfestival dat van 16 tot en met 21 oktober in Amersfoort plaatsvindt.

Op 20 september 1839 reed de eerste trein in Nederland van Amsterdam naar Haarlem. In het jubileumjaar komen oude stoomlocomotieven uit diverse Europese musea naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zij zijn van 21 juli tot en met 21 september te zien in de tentoonstelling ‘Iconen van het spoor’. De bruiklenen komen uit Engeland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Acteurs van het museum brengen de pronkstukken tot leven.

Spoorwegpionier

Daarnaast heeft het Spoorwegmuseum onder meer een tentoonstelling over spoorwegpionier Frederik Willem Conrad (1800-1870). Hij wordt gezien als grondlegger van de eerste spoorlijn in Nederland, ontwerper van talloze spoorbruggen en bouwer van stations. Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum: “De problemen waar hij in die tijd tegenaan liep zijn hetzelfde als de problemen die nu spelen in de spoorsector.” Conrad kampte in die tijd onder meer met een gebrek aan productiecapaciteit van locomotieven, er waren problemen met het verwerven van grond en er dienden maatregelen te worden genomen tegen geluidsoverlast.

De Rooij: “Onze rol tijdens het jubileumjaar is om de historie van de Nederlandse spoorwegen te vertellen. Dat doen we onder meer door al het rijvaardig historisch materieel in te zetten zoals de Arend, de Blokkendoos, de Blauwe Engel en de Rode Duivel. Zo wordt de Arend bij het feest op 20 september voor Amsterdam Centraal geplaatst.” Ook zal historisch materieel als pendeldienst tussen het Spoorwegmuseum en en Spoorfestival in Amersfoort gaan rijden.

Spoorfestival

Bij het spoorfestival in Amersfoort krijgen bezoekers van 16 tot en met 21 oktober een kijkje in de keuken van het huidige spoor. Daarbij geven spoorbedrijven en spooropleingen masterclasses en diverse demonstraties. Zo geeft de TU Delft een demonstratie met een speciale meettrein dat normaal gesproken als practicum dient voor railstudenten. Directeur Corina de Jongh van Railforum: “Het festival is een soort etalage om te laten zien wat er in de spoorsector gebeurt en om de jeugd en jongeren te trekken om in deze branche te komen werken.”

Naast NS, ProRail en Railforum zitten onder andere spooraannemers, spoorgoederenvervoerders en ingenieursbureaus in de regiegroep ‘175 jaar spoor’. Directeur Corina de Jongh van Railforum is voorzitter.

Open dagen

Diverse spoorbedrijven openen hun deuren tijdens dit jubileumjaar. Zo kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij onderhoudsbedrijf NedTrain, opleidingen zoals de TechniekFabriek en het Scheepvaart en Transport College en het rangeerterrein voor het spoorgoederenvervoer Kijfhoek.

Bezoek voor meer informatie de website van 175 jaar spoor.

Lees ook:

NS meetrijtuig dient als practicum voor railstudenten

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Spoorsector viert 175-jarig bestaan met festival en open dagen”

Ernst A. Cramer|05.06.14|13:40

Komt dat zien! Komt dat zien!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.