Dag van de Bouw, ProRail, foto: Stefan Verkerk

Spoorsector opent de hekken tijdens Dag van de Bouw

Bij verschillende spoorprojecten gaan zaterdag de bouwhekken open tijdens de Dag van de Bouw. In Arhem kunnen bezoekers de bijzondere design-vormen ‘fronttwist’, de ‘flip’ en het ‘balkon’ van het Centraal Station van dichtbij bekijken. In Utrecht is het plaatsen van een wissel bij te wonen en in de buurt van Amsterdam kunnen geïnteresseerden op de fly-over over de A4 en het spoor wandelen. Ook de stations in verbouwing Breda en Delft zijn open voor publiek.

In Arnhem verrijst een compleet nieuw stationsgebouw. Deze OV-terminal is het sluitstuk van de werkzaamheden in het stationsgebied en wordt gebouwd op en tegen diverse reeds gerealiseerde gebouwen. Het station krijgt bijzondere vormen en past daarmee prachtig in de glooiende omgeving van de stad. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is dit internationale treinstation te bezoeken.

Nieuwe fly-over

Om de bereikbaarheid van metropoolregio Amsterdam en de luchthaven Schiphol te verbeteren, wordt er de komende jaren veel gewerkt aan weg en spoor rond Amsterdam. Zo werkt de spoorsector op het traject Schiphol – Almere – Lelystad (OV SAAL) aan de uitbreiding en aanpassing van de sporen. De nieuwe fly-over over A4 en het spoor maakt hier onderdeel vanuit. Bezoekers zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom aan de Johan Huizingalaan 801 in Amsterdam.

Om in de toekomst meer treinen van en naar Utrecht te kunnen laten rijden, worden de sporen rond de stad ‘ontvlochten’. Daarbij wordt de wirwar van sporen wordt uit elkaar getrokken. Met behulp van een spoorkraan wordt zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur een wissel ingebouwd. Tussen 12.30 uur en 13.30 wordt het wissel ‘gestopt’ (de stenen onder het wissel worden opgeschud) met een stopmachine.

Stations

Dwars door het centrum van Delft wordt er onder de grond een nieuwe spoortunnel van 2,3 kilometer lang gebouwd met een ondergronds station en fietsenstalling voor 5000 fietsen. De Spoorzone Delft is tussen 10.00 uur en 16.00 uur te bezoeken vanaf het Stationsplein naast het station.

De vernieuwing van station Breda is het grootste bouwproject van Noord-Brabant en omvat een modern stationsgebouw, 147 appartementen, 21.500 m2 kantoorruimte, 9.000 m2 winkels, stallingsruimte voor 4.200 fietsen, parkeerruimte voor 720 auto’s op het dak van de terminal en tot slot een nieuw, 36 meter brede voetgangerstunnel die het huidige Stationsplein verbindt met de wijk Belcrum. Bezoekers mogen het terrein tussen 10.00 uur en 16.00 betreden. Bezoek voor meer informatie de website van de Dag van de Bouw.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorsector opent de hekken tijdens Dag van de Bouw | SpoorPro.nl
Dag van de Bouw, ProRail, foto: Stefan Verkerk

Spoorsector opent de hekken tijdens Dag van de Bouw

Bij verschillende spoorprojecten gaan zaterdag de bouwhekken open tijdens de Dag van de Bouw. In Arhem kunnen bezoekers de bijzondere design-vormen ‘fronttwist’, de ‘flip’ en het ‘balkon’ van het Centraal Station van dichtbij bekijken. In Utrecht is het plaatsen van een wissel bij te wonen en in de buurt van Amsterdam kunnen geïnteresseerden op de fly-over over de A4 en het spoor wandelen. Ook de stations in verbouwing Breda en Delft zijn open voor publiek.

In Arnhem verrijst een compleet nieuw stationsgebouw. Deze OV-terminal is het sluitstuk van de werkzaamheden in het stationsgebied en wordt gebouwd op en tegen diverse reeds gerealiseerde gebouwen. Het station krijgt bijzondere vormen en past daarmee prachtig in de glooiende omgeving van de stad. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is dit internationale treinstation te bezoeken.

Nieuwe fly-over

Om de bereikbaarheid van metropoolregio Amsterdam en de luchthaven Schiphol te verbeteren, wordt er de komende jaren veel gewerkt aan weg en spoor rond Amsterdam. Zo werkt de spoorsector op het traject Schiphol – Almere – Lelystad (OV SAAL) aan de uitbreiding en aanpassing van de sporen. De nieuwe fly-over over A4 en het spoor maakt hier onderdeel vanuit. Bezoekers zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom aan de Johan Huizingalaan 801 in Amsterdam.

Om in de toekomst meer treinen van en naar Utrecht te kunnen laten rijden, worden de sporen rond de stad ‘ontvlochten’. Daarbij wordt de wirwar van sporen wordt uit elkaar getrokken. Met behulp van een spoorkraan wordt zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur een wissel ingebouwd. Tussen 12.30 uur en 13.30 wordt het wissel ‘gestopt’ (de stenen onder het wissel worden opgeschud) met een stopmachine.

Stations

Dwars door het centrum van Delft wordt er onder de grond een nieuwe spoortunnel van 2,3 kilometer lang gebouwd met een ondergronds station en fietsenstalling voor 5000 fietsen. De Spoorzone Delft is tussen 10.00 uur en 16.00 uur te bezoeken vanaf het Stationsplein naast het station.

De vernieuwing van station Breda is het grootste bouwproject van Noord-Brabant en omvat een modern stationsgebouw, 147 appartementen, 21.500 m2 kantoorruimte, 9.000 m2 winkels, stallingsruimte voor 4.200 fietsen, parkeerruimte voor 720 auto’s op het dak van de terminal en tot slot een nieuw, 36 meter brede voetgangerstunnel die het huidige Stationsplein verbindt met de wijk Belcrum. Bezoekers mogen het terrein tussen 10.00 uur en 16.00 betreden. Bezoek voor meer informatie de website van de Dag van de Bouw.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.