Meldkamer, Eindhoven, cameratoezicht, spoorlopen

ProRail ontmoedigt spoorlopers met 24-uurs cameratoezicht

In de strijd tegen spoorlopers heeft ProRail delen van het Nederlandse spoor onder 24-uurs cameratoezicht geplaatst. Vanuit de meldkamer is er dag en nacht toezicht op tientallen ‘hotspots’ in het zuiden van het land met mobiele en vaste camera’s. Zodra de centralist in de meldkamer een spoorloper signaleert, worden Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) er direct op uitgestuurd.

Tot nu toe zijn er vanuit de meldkamer tientallen aanhoudingen verricht. De meldkamer, sinds vorig jaar actief in Eindhoven, maakt onderdeel uit van een nog twee jaar durende proef. Op spoorlopen staat een boete van 140 euro.

Maatregelen

Het is nodig om actie te ondernemen tegen spoorlopen, want per dag zijn gemiddeld 33 treinen vertraagd en is er bijna 200 minuten vertraging door mensen die bewust of onbewust langs het spoor lopen. In totaal waren er vorig jaar bijna 2800 meldingen van spoorlopers door machinisten.

Naast de meldkamer neemt ProRail andere maatregelen in om spoorlopers te weren. De spoorbeheerder startte vorig jaar met het plaatsen van vele kilometers hekwerk langs het spoor. Dit jaar staat ongeveer 200 kilometer (van de in de totaal 600 geplande kilometers) hekwerk in de planning.

Campagne

Daarnaast komt er dit jaar weer een nieuwe campagne om mensen te waarschuwen voor het gevaar van spoorlopen. Lopen langs het spoor is gevaarlijk en brengt veel hinder met zich mee. Vorig jaar nog waren er twee doden als gevolg van spoorlopen. Daarnaast is er ook de overlast voor reizigers.

Felitsa Routsos, centraliste van de Meldkamer Eindhoven vertelt over het cameratoezicht:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.