Centraal Station, Den Bosch, wissels, perron

Station Den Bosch weer bereikbaar voor treinverkeer

Station Den Bosch is sinds donderdagochtend weer volledig bereikbaar voor het treinverkeer. ProRail en spooraannemer Strukton hebben woensdagnacht de omvangrijke vernieuwing en herinrichting van het spoor aan de zuidkant van het station afgerond.

De afgelopen drie weken is met zo’n tweeduizend mensen hard gewerkt om alle sporen, seinen, wissels, kabels en bovenleidingen aan de zuidkant van het station te vernieuwen. Om de doorstroming en betrouwbaarheid rond station Den Bosch te verbeteren is het spoor opnieuw ingericht.

Vervoersstromen

Dat betekent volgens ProRail dat vervoersstromen beter zijn gescheiden en er minder wissels liggen, zodat treinen met een hogere snelheid het station kunnen binnenrijden en weer verlaten. Ook kunnen in de toekomst meer treinen van en naar station Den Bosch rijden.

Reizigers van en naar het zuiden zijn de afgelopen weken tussen Den Bosch en Boxtel en Den Bosch en Tilburg met bussen vervoerd. Hiervoor werden op werkdagen meer dan honderd bussen per dag ingezet. NS is tevreden over het verloop van het busvervoer en bedankt reizigers voor hun geduld. Uit reacties van reizigers blijkt volgens ProRail dat de meerderheid van de forenzen van tevoren op de hoogte was van de buitendienstelling. In totaal werd een half miljoen reizigers vervoerd met bussen.

Project Sporen in Den Bosch

De omvangrijke vernieuwing is de laatste grote stap van het project ‘Sporen in Den Bosch’, dat bedoeld is om knelpunten voor het treinverkeer op te lossen. Om dit bereiken is het aantal sporen over de rivier de Dieze verdubbeld en kruisen treinen uit Nijmegen en Utrecht elkaar ongelijkvloers dankzij een fly-over. Op het station zijn perrons verlengd en aan beide zijde van het station is het spoor vernieuwd en heringericht.

Bekijk hier de timelapse van de werkzaamheden:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.