koperdiefstal

Koperdiefstal op het spoor opnieuw flink gedaald

Het aantal koperdiefstallen op en rondom het spoor is de afgelopen jaren fors gedaald. In 2011 kwam het nog 516 keer voor dat er koper op het spoor werd gestolen, in 2013 lag dat aantal op 153. Dat is een daling van 70 procent.

Minister Ivo Opstelten van Justitie is tevreden over de daling. “De publiek-private samenwerking heeft in sterke mate bijgedragen aan het succes van de aanpak van koperdiefstal. Een urgent criminaliteitsprobleem is als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid opgepakt. Ik heb grote waardering voor de inzet van de convenantpartners op dit dossier. Daarbij verwacht ik blijvende alertheid op dit thema.”

Maatregelen

ProRail heeft de afgelopen jaren diverse extra maatregelen genomen om koperdiefstal terug te dringen. Zo werd het aantal nachtelijke controles van beveiligers samen met de politie opgevoerd. Ook plaatste de spoorbeheerder extra camera’s met infrarood en bewegingsmelders. Ook nam het aantal hekken rondom de spoorbaan het afgelopen jaar toe. Verder kwam het vaker voor dat omwonenden de politie belden bij verdachte situaties.

Ook de ‘Actie Koperslag’ droeg bij aan de forse daling. Dit convenant, getekend in 2011, is een samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, ProRail, de metaalbranche en het openbaar ministerie. Vanaf dat moment is ook de wettelijke identificatieplicht gestart bij de inkoop van koper. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevaarzetting die koperdiefstal kan veroorzaken.

Vervanging materialen

ProRail probeert daarnaast materialen van koper zoveel mogelijk te vervangen door materialen die minder opleveren zoals aluminium. Ook de lagere koperprijs heeft mogelijk een positieve bijdrage geleverd. Verder heeft de spoorbeheerder veel koper bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Bij koperdiefstal ontstaat direct vertraging in verband met noodzakelijke reparaties aan het spoor. Minder koperdiefstal betekende afgelopen jaar dus minder vertraging.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.