Andreaskruis spoorwegovergang

Extra onderzoek naar spoorwegovergang Winterswijk na dodelijk ongeluk

Er komt een extra, diepgaand onderzoek naar de fatale aanrijding van een fietser door een trein woensdagmiddag bij een spoorwegovergang in Winterswijk. Dat heeft ProRail bekendgemaakt. Het ongeval gebeurde bij de onbewaakte spoorwegovergang aan de Huttenweg. Het is het tweede dodelijke ongeval op dat punt in een half jaar. ProRail heeft geen budget om van deze overweg een bewaakte spoorwegovergang te maken. Wel bekijkt de spoorbeheerder of er aanvullende maatregelen genomen kunnen worden.

Bij dezelfde spoorwegovergang verongelukte in oktober 2013 een 78-jarige fietsster. Naar aanleiding van dat ongeluk werd aan beide zijden van de overweg een extra waarschuwingshek geplaatst. De spoorwegovergang in de zandweg is alleen te gebruiken door voetgangers en fietsers. Zij maken daarbij gebruik van twee smalle passages. Het gaat om een onbewaakte overweg, die alleen is voorzien van een andreaskruis. Er is geen enkele signalering aanwezig die een trein aankondigt.

Onderzoek

Woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail: “Wij proberen met een diepgaand onderzoek te achterhalen hoe de fietser is overgestoken. Daar worden de verklaringen van de vervoerder, inspecties van ProRail-medewerkers ter plaatse en de onderzoeksresultaten van de politie in meegenomen. Op basis daarvan bekijken of we aanvullende maatregelen kunnen nemen.”

ProRail heeft volgens Schaafsma geen budget om van de onbewaakte spoorwegovergang een bewaakte spoorwegovergang te maken. “Dit kost minstens een half miljoen euro  en daar hebben we op dit moment geen budget voor. Het is niet alleen een kwestie van spoorbomen installeren. De overweg moeten worden aangesloten op de beveiligingssystemen en de storingsmelders. De overweg moet zichtbaar worden op de verkeersleidingspost. Als hij kapot gaat, dan moet hij automatisch dicht gaan. Dit soort zaken maakt het erg kostbaar.” In Nederland zijn er 110 onbewaakte overwegen van in totaal ongeveer 2700 overwegen.

Maatregelen

“We gaan samen met de wegbeheerder en gemeente kijken wat er mogelijk is. Er loopt een toeristische route overheen. Deze zou bijvoorbeeld omgeleid kunnen worden. Ook het sluiten van de overweg is een optie. Over al deze mogelijkheden moeten we in gesprek gaan met gemeenten, de fietsbond en omwonenden.”

ProRail besteedde eerder al extra aandacht aan onveilig gedrag bij spoorwegovergangen in Winterswijk. Zo gaf de spoorbeheerder in februari van dit jaar nog spoorles aan leerlingen van het Gerrit Komrijcollege in Winterswijk. Ook delen BOA’s bij controles regelmatig waarschuwingen uit bij de overwegen. Er zijn ongeveer 100 spoorwegovergangen tussen Arnhem en Winterswijk. Een groot deel daarvan is onbewaakt. 66 daarvan liggen tussen Doetinchem en Winterswijk, met de nadruk op het gebied tussen Aalten en Winterswijk.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Extra onderzoek naar spoorwegovergang Winterswijk na dodelijk ongeluk”

Hennie Boumans|17.04.14|14:38

Zet dan iemand in met een uitkering die het spoor daar in de gaten houd.
Een verkeersregelaar ofzo.
Doet hij/zij goed werk en is bezig de hele dag.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.