Intercity, NS, station Elst

Oplossing voor spoorknooppunt Elst gevonden

Er is een oplossing gevonden voor de ‘spoorknoop’ in Elst. Met een aantal maatregelen, waaronder een verdubbeling van de spoorboog en het doortrekken van het derde spoor, kan het treinverkeer naar verwachting in 2017 toenemen. Als deze maatregelen tijdig worden gerealiseerd is er geen ‘knip’ nodig in Elst, waardoor de trein Arnhem-Tiel kan blijven doorrijden. Deze oplossing heeft ProRail samen met de vervoerders, provincie Gelderland en de regionale overheden gevonden.

Diverse partijen zoeken sinds al 2003 naar een oplossing voor de ‘spoorknoop’ in Elst. Er is meer ruimte op het spoor nodig om het groeiende aantal reizigers tussen Arnhem en Nijmegen op te vangen. Er is niet voldoende ruimte om zes intercity’s, vier sprinters en de trein Arnhem-Tiel op te vangen. Een ‘knip’ in Elst met een overstap voor de reizigers van Tiel naar Arnhem leek daarom onvermijdelijk. Nieuw onderzoek van ProRail wijst nu uit dat met een aantal gerichte maatregelen het mogelijk is alle gewenste treinen vanaf 2017 te laten rijden.

Onderzoek

Gedeputeerde Conny Bieze: “De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar maatregelen om alle treinen te laten rijden. Niet alleen de extra treinen van Stadsregiorail, maar ook de directe treinverbinding Arnhem-Tiel. Ik ben trots dat de partijen samen een oplossing hebben gevonden in het belang van de reiziger.”

ProRail werkt de plannen verder uit en brengt de risico’s in kaart. Zo is het nog onzeker of alle benodigde maatregelen voor 2017 kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast moet er nog een structurele oplossing komen voor de spoorwegovergang Rijksweg-Noord in Elst. “Voor de zomer weten we of de plannen haalbaar zijn”, aldus Bieze.

Lees ook:

Groei treinverkeer bij Elst door aanleg extra spoor

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Oplossing voor spoorknooppunt Elst gevonden”

Hennie Boumans|17.04.14|14:33

Anders kan er nog een lijn aangelegd worden tussen Wijchen en Tiel,via Maas en Waal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.