Station Naarden Bussum, rood sein, sprinter, foto: Grontmij

Treinen rijden sneller door spoorboog station Naarden-Bussum

Station Naarden Bussum, rood sein, sprinter, foto: Grontmij

Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft van ProRail opdracht gekregen voor de planuitwerkingsfase van de aanpassing van de spoorboog bij station Naarden-Bussum en het realiseren van een onderdoorgang in het Naardermeer. Na afronding van de werkzaamheden aan de boog kunnen treinen met een hogere snelheid door de boog rijden waardoor reizigers sneller tussen Hilversum naar Weesp kunnen reizen.

Grontmij maakt met behulp van 3D BIM (Bouw Informatie Model) een nieuw ontwerp voor een onderdoorgang, spoorbrug, spoorinfrastructuur en bovenleiding. Het 3D BIM is een visueel model in 3D die gekoppeld is aan een database en tekeningen. Uit het model kunnen tekeningen en visualisaties worden gegenereerd voor de bouw. Met de onderdoorgang in het Naardenmeer komt er een ecologische en recreatieve verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het meer.

Onderzoek

Naast de door ProRail opgedragen ontwerpopdrachten stelt Grontmij verschillende documenten op die voor de uitvoering van het project cruciaal zijn, zoals het Rail Verkeer Technisch Ontwerp, een ambitiedocument en een beeldkwaliteitsplan. Daarnaast doet het ingenieursbureau geotechnisch en akoestisch onderzoek en analyseert trillingen, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Volgens Grontmij maakt de toepassing van een 3D BIM alle raakvlakken in een vroeg stadium inzichtelijk.

Grontmij kreeg vorig jaar de opdracht van het Deense Rail Net Denmarkt om de reistijd te verminderen tussen Kopenhagen en Odense. In ons land werkte het ingenieursbureau onder meer aan de projecten Spoorzone Delft, OVT Den Haag, Nijmegen Goffert, Emmen-Zuid, Hengelo, Helmond Brandevoort, Hengelo Gezondheidspark en Sassenheim.

Lees ook:

Denemarken wil reistijd verkorten tussen Kopenhagen en Odense

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.