Nieuwe uitstraling voor treinstation Alkmaar

Alkmaar krijgt een nieuw station. Een brede, lichte traverse verbindt straks de centrum- en de noordzijde van de stad. Daarnaast komen er roltrappen, liften en een grote nieuwe fietsenstalling. Dat heeft ProRail donderdag bekendgemaakt. Het ontwerp is gemaakt door Venhoeven CS.

Bij de bouw van het station wordt gebruik gemaakt van hout, glas en metaal waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling moet krijgen. De architect noemt het een ‘uitgebalanceerd ontwerp’. De monumentale perronkap van het Alkmaarse station blijft behouden. Strukton is verantwoordelijk voor de bouw en rondt de werkzaamheden waarschijnlijk over twee jaar af.

Subsidie

ProRail is opdrachtgever voor de bouw van de fietsenstallingen en de traverse. De voorzieningen komen tot stand met subsidie van de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland. De herinrichting van de openbare ruimte, die parallel loopt met de werkzaamheden van ProRail, wordt door de gemeente deels betaald met subsidie van de provincie Noord-Holland. NS zorgt voor de bouw van een winkel onder de traverse en de exploitatie van de commerciële voorzieningen.

De bouw van de stalling start nog deze winter en duurt tot eind volgend jaar. De bouw van de traverse duurt tot eind 2015. Daarna kan de huidige perrontunnel worden opgeheven. De eerst zichtbare activiteit is de sloop van de fietsenstalling in maart komend jaar en de verlegging van diverse wegen in de omgeving van het station.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.