Lex van der Poel, directeur, Dual Inventive, station Den Bosch

Dual Inventive genomineerd voor FD Gazelle Award

Technologiebedrijf Dual Inventive is genomineerd voor een FD Gazelle Award. Voor de tiende keer op rij reikt Het Financieele Dagblad dit jaar FD Gazellen Awards uit aan de snelst groeiende ondernemingen van Nederland. Bedrijven die over de boekjaren 2010, 2011 en 2012 een omzetgroei van ten minste 20 procent lieten zien, komen in aanmerking voor een FD Gazelle Award. Dual Inventive is onder meer de bedenker van een systeem voor werkplekbeveiliging van het Nederlandse spoor waarmee 20 procent meer werk verricht kan worden tijdens buitendienststellingen.

De regionale verkiezingen voor de FD Gazelle Award zijn op 19 november. De landelijke verkiezing vindt in december plaats.

Dual Inventive

Dual Inventive heeft op diverse spoortrajecten het systeem Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 Remote Control (ZKL 3000 RC) geïnstalleerd die een een gedeelte van het Nederlandse spoor isoleert.

Dat betekent zodra het systeem wordt ingeschakeld er een bezet spoor-melding in het treinbeveiligingssysteem wordt gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat seinen op rood springen en dat mogelijk naderende treinen automatisch tot stilstand worden gebracht. Op deze manier kunnen baanwerkers op een veilige manier werken.

Apparatuur

De apparatuur is mobiel en ligt semi-permanent in het spoor en kan met een druk op de knop worden in- of uitgeschakeld. Deze technologie is al in het spoor van het havengebied Rotterdam geïmplementeerd, maar ook bijvoorbeeld op de Flevolijn, het traject Breda-Lage Zwaluwe en het spoorgebied rondom Eindhoven en Amsterdam.

Dual Inventive wordt geleid door Lex van der Poel, een jonge en innovatieve spoorprofessional. Van der Poel reist veel met de trein en ziet dat door het intensieve gebruik van het spoor steeds meer onderhoud gepleegd moet worden. “De spoorsector ontkomt er niet aan om zich in deze moeilijke economische tijd meer te richten op efficiëntie en kostenbeparing. Om dit voor elkaar te krijgen, is er een systeemsprong nodig. Wij denken met deze innovatie aan deze systeemsprong bij te kunnen dragen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.