Filmpje, Donorweek, spoorwegovergang

Reclame Code Commissie keurt ‘gevaarlijke’ tv-spot af

Het spotje voor orgaandonatie, waarbij een triatleet onder zakkende spoorbomen door rent, is in strijd met de goede smaak en nodeloos kwetsend. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie. Vakbond FNV Spoor is verheugd over de uitspraak. Bestuurder Roel Berghuis van FNV Spoor: “Het is een levensbedreigende situatie die machinisten liever niet willen meemaken. En ik hoop dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar verantwoordelijkheid neemt door de reclamespot per direct van de televisie te halen.”

Het spotje dat wordt uitgezonden in het kader van de nationale donorweek, toont een triatlon man met een donorhart. In het eerste stuk is te zien dat de man snel onder de spoorbomen door rent voor de trein langs, terwijl de slagbomen dalen en de lampen knipperen.

Klacht

FNV Spoor diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie, omdat dit gedrag helaas elk jaar tot veel ongevallen leidt met doden en zwaargewonden tot gevolg. “Dat mensen een risico nemen om aangereden te worden, is de schrik van iedere machinist. Deze voorlichtingsfilm schoffeert de beroepsgroep”, vindt machinist en kaderlid Ron Christiaanse.

Berghuis: ”Natuurlijk staan wij zeer sympathiek tegenover het doel van de campagne, maar een voorlichtingsfilm dient waarheidsgetrouw te zijn. De vergelijking met een James Bond-film die minister Schippers op televisie maakt, is zeer ongepast.”

Klacht

FNV Spoor heeft honderden klachten over deze voorlichtingsfilm gekregen, niet alleen van spoorwegpersoneel maar ook van hulpverleners, veiligheidsinspecteurs en reizigersorganisaties.

Berghuis vindt het een rare situatie dat twee ministeries tegenovergestelde boodschappen verkondigen. “Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lijkt dit gedrag aan te moedigen door deze film terwijl het ministerie van Infrastructuur en Milieu dit risicogedrag onacceptabel vindt”, aldus de bestuurder.

Lees ook:

Treinmachinisten woedend over ‘gevaarlijke’ tv-spot

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.