King Abdullah Economic City Station

Ook Deutsche Bahn betrokken bij hsl naar Mekka

Ook het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn gaat een bijdrage leveren aan de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Mekka en Medina in Saoedi-Arabië. Dochteronderneming DB International zorgt voor  de concept- ontwerp- en implementatieplanning voor alle systemen van de spoorlijn, waaronder het signalisering- en communicatiesysteem. Verder houdt het spoorbedrijf zich bezig met het bouwtoezicht en de controle van de productie van de treinen. Het gaat om een opdracht van enkele tientallen miljoenen euro’s, de grootste opdracht ooit voor DB International. 

Eerder werd al bekend dat staalfabrikant Tata Steel 60.000 ton staal gaat leveren voor de rails. Dat staal wordt geproduceerd in het Britse Scunthorpe. Daarna wordt dat in stukken van 25 meter rail gewalst in de fabriek in het Franse Hayange.

Hogesnelheidslijn

De Saoedische spoorwegmaatschappij gaf vorig jaar het contract voor de laatste fase van de afronding, de ingebruikname en het onderhoud van het railproject aan een groep van Spaanse infrastructuur-, constructie-, en technologiebedrijven gegund. Verder zijn de Spaanse spooraannemers Copasa, Imathia en OHL verantwoordelijk voor de aanleg van het spoor.

De 444 kilometer lange nieuwe hogesnelheidslijn zal dagelijks ongeveer 160.000 mensen vervoeren en tijdens pelgrimstochten zelfs meer. Dan worden de pelgrims vervoerd door een vloot van 35 nieuwe hogesnelheidstreinen. Behalve in Mekka en Medina stoppen de hogesnelheidstreinen straks ook in de havenstad Jeddah en in de nog in aanbouw zijnde plaats Koning Abdullahstad.

Infrastructuur

De spoorlijn gaat door de woestijn en is bestand tegen temperaturen van 50 graden boven celsius, maar ook tegen zandstormen, plotselinge overstromingen en verschuivende duinen. Het project is in 2009 gestart en kost in totaal 12 miljard euro.

In Saudi-Arabië wordt momenteel veel in infrastructuur geïnvesteerd. Onlangs meldde Strukton mee te gaan bouwen aan drie volledig geautomatiseerde en onbemande metrolijnen in de hoofdstad Riyadh. Royal HaskoningDHV haalde onlangs een opdracht binnen voor het ontwerpen van het eerste OV-systeem in het oostelijk gelegen Dammam.

De nieuwe spoorlijn wordt naar verwachting eind 2014 of begin 2015 in gebruik genomen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.