spoorwegovergang

Aantal jonge slachtoffers op overwegen neemt toe

Het aantal dodelijke slachtoffers op overwegen is dit jaar flink gestegen ten opzichte van de afgelopen drie jaar.  Dit jaar zijn er al acht slachtoffers gevallen, de helft daarvan is rond de 18 jaar oud. Dat meldt ProRail. Onoplettendheid, haast en gebruik van (kop)telefoons zijn volgens de spoorbeheerder vaak de oorzaak van de fatale ongelukken.

Waar het aantal dodelijke ongevallen onder jongeren in 2010, 2011 en 2012 nog rond de nul of één per jaar was, is dat aantal in 2013 al vier. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Telefoons en mp3-spelers

Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat 75 procent van de jongeren gebruik maakt van telefoons of mp3-spelers in het verkeer. Dit maakt de kans op ongevallen in het verkeer en dus op overwegen volgens het SWOV 40 procent groter.

Ongevallen op overwegen zijn in de meeste gevallen fataal. Eerder dit jaar overleed een jongen van 18 jaar op een overweg. Hij had een koptelefoon op en hoorde de trein niet aankomen.

Campagne

Ook dit jaar waarschuwt ProRail jongeren met een campagne voor de risico’s van gevaarlijk gedrag en onoplettendheid op overwegen, de oorzaken van bijna alle overwegongevallen. Deze campagne staat dit jaar in het teken van ‘misleiding’.

Dennis Storm van BNN is vrijdag in Zevenaar om gastlessen te verzorgen en scholieren doen concentratie en behendigheidsproefjes. Doel hiervan is om scholieren te laten ervaren hoe je kan worden misleid door muziek of je telefoon bij het oversteken van de overweg.

BOA’s

Verder staan er vrijdag Buiten Gewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail op diverse locaties in het land om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op overwegen. Ook is er op de radio een nieuwe radiospot te horen en via jongerensites wordt een filmpje verspreid. Voor scholen is er een gloednieuw lesprogramma beschikbaar dat gaat onder de naam PazzUp.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.