centraal station Tilburg, start verbouwing

Nieuwbouw centraal station Tilburg virtueel te bekijken

In Tilburg is woensdag het startsein gegeven voor de grootschalige vernieuwing van het station. Directeur Marion Gout van ProRail, wethouder Marieke Moorman van de gemeente Tilburg, regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau van NS Stations en gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant namen een virtueel kijkje in de nog te bouwen reizigerspassage. Geïnteresseerden kunnen woensdag nog tot het einde van de dag een virtueel kijkje nemen in de nieuwbouw.

In mei van dit jaar werd bekend dat aannemer BESIX de opdracht heeft gekregen voor de uitbreiding en renovatie van het centraal station in Tilburg. De Belgische aannemer bouwt een nieuwe, 42 meter brede reizigerspassage met aan weerszijde hoogwaardige winkelruimtes en horecagelegenheden. De passage verbindt de binnenstad met de spoorzone en de wijk Theresia en geeft het station een nieuwe entree aan de noordzijde. Voor de reizigers komen op- en neergaande roltrappen en liften, zodat iedereen straks zelfstandig kan reizen.

Start werkzaamheden

Midden oktober wordt gestart met de bouw van de passage aan de noordkant van het station. In de herfstvakantie van 2014 gaat het station zes dagen dicht. Dan wordt de nieuwe passage, die net buiten het station wordt gebouwd, op zijn plaats geschoven. Deze wordt eind 2015 in gebruik genomen.

Iets ten oosten van het station, in het verlengde van de Willem II straat, gaat ProRail samen met aannemer BESIX nog een nieuwe passage bouwen. Dit wordt een tweede verbinding tussen het stadscentrum en de spoorzone, bestemd voor fietsers en voetgangers. Net als de nieuwe reizigerspassage worden de tunneldelen hiervan op locatie gebouwd. In de herfstvakantie van 2014 worden ze op hun plek geschoven.

Toename reizigers

Station Tilburg wordt uitgebreid en gerenoveerd omdat het huidige station niet is berekend op de toekomstige reizigersaantallen. Tilburg telt nu dagelijks 30.000 reizigers. Dat zijn er in 2020 naar verwachting ruim 40.000.

Er komt een nieuwe, ruime passage met aan weerszijden hoogwaardige winkelruimtes en horecagelegenheden. Een nieuwe entree aan de noordzijde verbetert de bereikbaarheid. En met de komst van liften en roltrappen naar alle perrons wordt ook de toegankelijkheid voor mindervaliden sterk verbeterd. Voor fietsers komt er onder het postperron een nieuwe bewaakte stalling en op het perron een onbewaakte stalling.

Stationsproject

De totale kosten van het stationsproject bedragen circa 35 miljoen euro en worden gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ProRail, de gemeente Tilburg, NS Stations en de provincie Noord-Brabant. ProRail is opdrachtgever namens de partijen en voert de bouw uit samen met BESIX.

De gehele verbouwing van het station is klaar in 2016.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwbouw centraal station Tilburg virtueel te bekijken | SpoorPro.nl
centraal station Tilburg, start verbouwing

Nieuwbouw centraal station Tilburg virtueel te bekijken

In Tilburg is woensdag het startsein gegeven voor de grootschalige vernieuwing van het station. Directeur Marion Gout van ProRail, wethouder Marieke Moorman van de gemeente Tilburg, regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau van NS Stations en gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant namen een virtueel kijkje in de nog te bouwen reizigerspassage. Geïnteresseerden kunnen woensdag nog tot het einde van de dag een virtueel kijkje nemen in de nieuwbouw.

In mei van dit jaar werd bekend dat aannemer BESIX de opdracht heeft gekregen voor de uitbreiding en renovatie van het centraal station in Tilburg. De Belgische aannemer bouwt een nieuwe, 42 meter brede reizigerspassage met aan weerszijde hoogwaardige winkelruimtes en horecagelegenheden. De passage verbindt de binnenstad met de spoorzone en de wijk Theresia en geeft het station een nieuwe entree aan de noordzijde. Voor de reizigers komen op- en neergaande roltrappen en liften, zodat iedereen straks zelfstandig kan reizen.

Start werkzaamheden

Midden oktober wordt gestart met de bouw van de passage aan de noordkant van het station. In de herfstvakantie van 2014 gaat het station zes dagen dicht. Dan wordt de nieuwe passage, die net buiten het station wordt gebouwd, op zijn plaats geschoven. Deze wordt eind 2015 in gebruik genomen.

Iets ten oosten van het station, in het verlengde van de Willem II straat, gaat ProRail samen met aannemer BESIX nog een nieuwe passage bouwen. Dit wordt een tweede verbinding tussen het stadscentrum en de spoorzone, bestemd voor fietsers en voetgangers. Net als de nieuwe reizigerspassage worden de tunneldelen hiervan op locatie gebouwd. In de herfstvakantie van 2014 worden ze op hun plek geschoven.

Toename reizigers

Station Tilburg wordt uitgebreid en gerenoveerd omdat het huidige station niet is berekend op de toekomstige reizigersaantallen. Tilburg telt nu dagelijks 30.000 reizigers. Dat zijn er in 2020 naar verwachting ruim 40.000.

Er komt een nieuwe, ruime passage met aan weerszijden hoogwaardige winkelruimtes en horecagelegenheden. Een nieuwe entree aan de noordzijde verbetert de bereikbaarheid. En met de komst van liften en roltrappen naar alle perrons wordt ook de toegankelijkheid voor mindervaliden sterk verbeterd. Voor fietsers komt er onder het postperron een nieuwe bewaakte stalling en op het perron een onbewaakte stalling.

Stationsproject

De totale kosten van het stationsproject bedragen circa 35 miljoen euro en worden gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ProRail, de gemeente Tilburg, NS Stations en de provincie Noord-Brabant. ProRail is opdrachtgever namens de partijen en voert de bouw uit samen met BESIX.

De gehele verbouwing van het station is klaar in 2016.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.