Strukton Rail, werktrein

Strukton Rail legt nieuwe spoorlijn in Stockholm aan

Strukton Rail gaat een zes kilometer lange spoorlijn in Stockholm aanleggen. De opdracht omvat de nieuwbouw van de spoorverbinding ‘Citybanan’, inclusief de systemen. Het gaat om een contract ter waarde van 23 miljoen euro. Strukton Rail voert de opdracht uit in opdracht van de Zweedse spoorbeheerder Trafikverket.

De opening van de nieuwe lijn staat gepland voor 2017. Mede door de realisatie van de Citybanan zal de spoorcapaciteit in Stockholm dan verdubbeld zijn van twee naar vier sporen.

Citybanan

De Citybanan is een nieuw te bouwen dubbelsporige spoorlijn in een tunnel onder de stadskern van Stockholm, met als doel de ’pendeltåg’ (de pendeltrein die de voorsteden van Stockholm bedient) te scheiden van het overige treinverkeer dat door het centrum van Stockholm rijdt.

De opdracht voor Strukton omvat de bouw van de gehele lijn tussen de bestaande stations Tomteboda en Stockholm-Zuid, alsmede de voeding, bovenleiding, seinwezen, telecommunicatie en de aanleg van brandmelders langs de gehele lijn.

Nieuwe spoorlijn

Regiomanager Johnny Berg van Strukton Rail: “De nieuwe lijn is een enorme investering die van grote invloed is op de stad en de reizigers. Voor ons is het een interessant project, mede omdat wij nieuwe werkmethodes zullen toepassen en vanwege de nauwe samenwerking met andere partijen.”

De Zweedse vestiging van Strukton Rail, Strukton Rail AB, levert spoortechnologie en richt zich in het bijzonder op onderhoud, nieuwbouw en vernieuwing van spoorprojecten in Scandinavië. De belangrijkste opdrachtgevers zijn de Zweedse spoorbeheerder Trafikverket en Storstockholms Lokaltrafik (SL). Strukton Rail heeft in Zweden vijfhonderd medewerkers.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.