Breda, centraal station

Breda slaat zomerse hitte op om station te verwarmen

Bij het station in Breda is dinsdag gestart met het aanleggen van ondergrondse leidingen voor een Warmte Koude Opslag. Met dit systeem kan de tropische hitte worden bewaard om het nieuwe station in de winter te verwarmen.

Warmte- en koudeopslag (WKO) is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en te koelen. In de zomer gebruikt men het koele grondwater om gebouwen te koelen en in de winter wordt water dat is opgewarmd in de zomer gebruikt om gebouwen te verwarmen. Het systeem levert een aanzienlijke energiebesparing op voor het nieuwe station.

Nieuw centraal station

Op dit moment wordt er druk gebouwd aan het nieuwe centraal station van Breda dat midden 2015 open gaat voor reizigers. Het station telt straks zes sporen en drie perrons waar zestien treinen per uur kunnen stoppen waaronder vier hogesnelheid-shuttles. Daarnaast zit in het gebouw een busstation, 20.000 vierkante meter aan kantoorruimte, 150 woningen, een parkeerplaats op het dak voor 720 auto’s, fietsenstallingen voor ruim 4200 fietsen. Ook komt er een ondergrondse passage die noord en zuid met elkaar verbindt met 9.000 vierkante meter aan winkelruimte.

Breda is de laatste van de zes grote stations die door de overheid zijn aangewezen als de Nieuwe Sleutelprojecten. Al deze stations hebben een aansluiting op de hogesnelheidslijn en vergroten de mobiliteit van reizigers zowel lokaal, nationaal en internationaal. De komende jaren zal het aantal reizigers in Breda groeien van 27.000 naar ruim 57.000 per dag in 2020.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.