koperdiefstal

Koperdiefstal op het spoor opnieuw afgenomen

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is in de eerste helft van 2013 fors afgenomen. Ook in 2012 nam het aantal koperdiefstallen af. Dit is deels te danken aan de maatregelen die zijn genomen in de Actie Koperslag, waarbij diverse partijen samenwerken om de diefstal aan te pakken. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Opstelten bekendgemaakt aan Tweede Kamer. Het gemiddelde aantal koperdiefstallen die tot gevaarlijke situaties op het spoor kunnen leiden is per maand gedaald van 43 in 2011 naar 24 in 2012 en naar 8 in de eerste helft van 2013. Ook nam de pakkans in 2012 toe.

Het gemiddelde aantal koperdiefstallen op het spoor is in de eerste helft van van 2013 met 81 procent gedaald ten opzichte van 2011 (van 43 naar 8). Daarnaast daalde, volgens ProRail, het aantal vertragingsminuten op het spoor veroorzaakt door koperdiefstal van 17.818 in 2011 naar 14.814 in 2012. Bij het hoogspanningsnet is het aantal diefstallen in 2012 licht gestegen ten opzichte van 2011 van 5,8 naar 7. Deze stijging wordt onder meer veroorzaakt door een betere registratie van koperdiefstallen. Ook zijn in 2012 zijn 33 verdachten van koperdiefstal met gevaarzetting aangehouden, waardoor de pakkans toenam van 4,5 naar 8,9 procent.

Actie Koperslag

Publieke en private partijen die te maken krijgen met koperdiefstal zijn op 30 juni 2011 met de Actie Koperslag gestart om  gezamenlijk op te trekken tegen dit gemeenschappelijke probleem. Actie Koperslag richt zich primair op sectoren waar koperdiefstal tot gevaarlijke situaties kan leiden, zoals op het spoor en het hoogspanningsnet.

Inmiddels werken organisaties zoals ProRail, TenneT, Netbeheer Nederland, de politie, het openbaar ministerie, metaalverwerkingsbranche MRF, de belastingdienst en de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie al twee jaar samen om het aantal geregistreerde koperdiefstallen met gevaarzetting met te verlagen en de pakkans van koperdieven te verhogen.

Maatregelen

De Actie Koperslag bestaat zowel uit preventieve maatregelen, zoals de beveiliging van koper met synthetisch DNA (SDNA), als repressieve maatregelen, zoals het vergroten van de heterdaadkracht door gerichte inzet op risicolocaties, het optimaliseren van de informatiepositie door het aangifteproces te verbeteren en de bestrijding van heling door de invoering van de legitimatieplicht bij de contante inkoop van koper. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevaarzetting die koperdiefstal kan veroorzaken.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.