Spoor, rails, hitte

Extra controles van spoorstaven vanwege hitte

Spoorbeheerder ProRail voert op zomerdagen zoals deze extra controles uit op het spoor. Het staal van de spoorstaven kan namelijk door de hitte uitzetten. Het is mogelijk dat het spoor daardoor gaat uitbollen. Als dat gebeurt kunnen er geen treinen meer overheen rijden en neemt ProRail direct maatregelen. Daarnaast probeert de spoorbeheerder blikseminslag te voorkomen.

Henk van Oostveen, manager architectuur en techniek van ProRail: “We zijn heel alert op de effecten van warm weer. Een spoorstaaf kan door de hitte soms wel 70 graden worden en wordt daardoor groter. Het spoor wordt dan langer. We moeten daar dan in de constructie van het spoor rekening mee houden.” Spoorstaven van één tot twee kilometer kunnen zelfs tientallen centimeters langer worden.

Hitteschouw

Inspecteurs van ProRail controleren de ligging van het spoor voorafgaand en tijdens warme periodes. Deze controles worden ook wel hitteschouw genoemd. Deze worden elke zomer uitgevoerd op de risicovolle locaties.

De spoorbeheerder neemt verder diverse maatregelen om blikseminslag te voorkomen. Zo worden gebouwen rond het Nederlandse spoor voorzien van bliksemafleiders zodat de stoom afgevoerd wordt bij inslag. Daarnaast houdt ProRail ook rekening met blikseminslag bij het ontwerp van de infrastructuur. Zo worden systemen dubbel uitgevoerd of wordt het gebied dat de apparatuur moet bedienen verkleind.

Bliksem

In Nederland slaat de bliksem per jaar ongeveer 100.000 keer in. Bliksem raakt daarbij ook regelmatig het spoor, direct of indirect. 7000 kilometer stalen rails, ICT-apparatuur en veel kabels en leidingen in de grond zijn kwetsbaar voor overspanning. Voor die situaties staan er storingsploegen stand-by die zo snel mogelijk de storing verhelpen zodat de reizigers hun reis weer kunnen vervolgen.

Bekijk hier het video-interview met Henk van Oostveen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.