Ondertekening Green Deal

Railforum tekent tweede Green Deal voor duurzaam spoor

Meer duurzame innovatie, meer energiebesparing en meer doen met minder budget. Dit zijn enkele van de doelen van de Green Deal Grond-Weg-Waterbouw die maandag door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Defensie, Prorail, Railforum en 16 andere partijen is ondertekend. Met deze Green Deal wordt de overgang naar een duurzame spoor, grond-, water- en wegenbouwsector versneld.

De Green Deal heeft als doel dat bij projecten vanaf een zo vroeg mogelijke zaken als energiebesparing, leefbaarheid en beperking materialen en grondstoffen, worden meegenomen. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van zowel opdrachtgevers, opdrachtnemers als kennisinstellingen.

Duurzaam inkopen

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu: “Op deze manier worden de kansen voor duurzaam inkopen beter benut. Ik roep dan ook overheden en bedrijven op het voorbeeld van deze Green Deal te volgen en ook dergelijke initiatieven te nemen.”

Voorzitter Cees Tommel van Railforum: “Spoorvervoer is, naast de fiets, al de meest duurzame modaliteit en we willen deze positie verder versterken. We ondertekenen dus graag ook deze Green Deal en zien het als een aanvulling op de Green Deal Kennisplatform Duurzaam Spoor. Wij zien het voor onze leden als een extra mogelijkheid om duurzame innovaties te realiseren.”

Duurzame innovatie

Bij deze Green Deal wordt gewerkt met De Aanpak Duurzaam GWW, een werkwijze die op alle fases in een aanbestedingsproces ingrijpt en ruimte biedt aan duurzame innovatie. Het is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten concreet te maken en biedt hulpmiddelen (zoals een ambitieweb of CO2-prestatieladder) om in alle fasen van het proces de ambitie op het gebied van duurzaamheid te formuleren en te realiseren.

Per project moeten de kansen worden benut om zo maximale duurzaamheidswinst te creëren. Denk aan minder onderhoud, leefbaarheid, veiligere oplossingen, beperking materialen en grondstoffen, energiebesparing, betere afstemming tussen projecten, CO2-reductie, meer doen met minder budget, sociale innovaties en recycling van materialen.

Kennisplatform Railforum

Elke partij draagt verder bij naar haar eigen rol in projecten en zorgt zo samen voor een omslag in de sector. Leerervaringen tussen de deelnemers van de Green Deal worden onderling uitgewisseld. Railforum biedt al 20 jaar een onafhankelijk platform voor deze uitwisseling van kennis en ervaringen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.