Centraal station, Tilburg

Contract voor verbouwing station Tilburg gaat naar BESIX

BESIX gaat de uitbreiding en renovatie van het centraal station in Tilburg uitvoeren. Spoorbeheerder ProRail heeft het contract ter waarde van 13 miljoen euro aan de Belgische aannemer gegund. De voorbereidende werkzaamheden beginnen per direct en de verbouwing duurt tot 2016. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Tilburg, NS Stations en de provincie Noord-Brabant.

BESIX begint de komende weken met voorbereidende werkzaamheden zoals het inrichten van het bouwterrein en het verleggen van kabels en leidingen. Het station zal tijdens het werk in gebruik blijven met uitzondering van de herfstvakantie van 2014. Dan rijden er een week lang geen treinen omdat de nieuwe passage op zijn plaats wordt gelegd.

Uitbreiding

Station Tilburg wordt uitgebreid en gerenoveerd omdat het huidige station niet is berekend op de toekomstige reizigersaantallen. Tilburg telt nu dagelijks 30.000 reizigers. Dat zijn er in 2020 naar verwachting ruim 40.000. Om te zorgen dat het station ook in de toekomst een comfortabele opstapplaats blijft, krijgt het station een nieuwe, brede stationspassage van bijna 42 meter (inclusief winkelruimte), die onder alle sporen doorgaat.

Dat betekent dat het station ook aan de noordkant een entree gaat krijgen. De passage vormt straks een belangrijke verbinding tussen de binnenstad aan de zuidzijde en het nog te ontwikkelen gebied Spoorzone aan de noordkant.

Toegankelijkheid

Ook de toegankelijkheid van het station voor mindervaliden wordt sterk verbeterd. In de nieuwe passage komen liften en roltrappen naar alle perrons zodat mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn zelfstandig met de trein kunnen reizen. Daarnaast is in de nieuwe passage ruimte gereserveerd voor winkel- en horecavoorzieningen, wordt er onder het postperron een nieuwe bewaakte fietsenstalling gebouwd en op het postperron een onbewaakte fietsenstalling.

BESIX realiseerde reeds eerder twee stations in Nederland, het station van Barendrecht en het station Bijlmer ArenA in Amsterdam. Op dit moment is BESIX druk doende met de verbouwing van het station in Utrecht waar op 3 februari het eerste deel voor de reizigers werd opengesteld. In Heerlen bouwt BESIX op dit moment een betonnen plaat boven het spoor.

Aanbesteding

Voor de gunning is een Europese aanbestedingsprocedure doorlopen, waarbij BESIX de economisch meest voordelige aanbieding heeft gedaan. Deze Belgische onderneming is internationaal actief is in de constructie van gebouwen, infrastructuur, milieuprojecten en wegen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Contract voor verbouwing station Tilburg gaat naar BESIX”

John Jansen|22.05.13|13:26

Besix begint een nieuw project in Nederland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.