Seinen, wissels, NS, treinen

Movares: duurzame energie op spoor sneller invoeren

Als er niets gebeurt op het gebied van treinen en de bijbehorende infrastructuur, is de auto in 2050 net zo milieuvriendelijk als de trein nu. Door een snelle invoering van duurzame energie op het spoor kan de voorsprong van treinen op de auto worden uitgebouwd. Diederik Verheul, projectmanager Innovatie bij Movares gaf dinsdag een lezing over dit onderwerp tijdens Rail-Tech Europe in Amersfoort.

Uit een studie die ingenieursbureau Movares voor Rijkswaterstaat uitvoerde naar de emissie van de weginfrastructuur en de voertuigen over de weg en een studie door Railforum voor de spoorsector blijkt dat een reis met de trein een factor vijf maal zo duurzaam is als een reis met de auto. Ook het vliegtuig heeft inmiddels de auto voor middellange afstanden – zoals bijvooorbeeld een reis van Hamburg naar München – ingehaald.

Duurzame auto

De duurzame auto zal zich de komende decennia razendsnel ontwikkelen en daardoor veel zuiniger en duurzamer worden. Als er niets gebeurt op het gebied van treinen en de bijbehorende infrastructuur, is de auto in 2050 net zo milieuvriendelijk als de trein nu. Echter, door de snelle ontwikkeling van duurzame elektrische energie door onder meer windmolens en zonnecellen zal de trein zijn duurzame voorsprong op auto alleen maar verder uitbouwen.

De trein biedt daarom volop kansen voor duurzame groei stelt Movares. Door een snelle invoering van duurzame energie op het spoor kan de voorsprong op de auto, ook de elektrische auto worden uitgebouwd.

Voorsprong uitbouwen

Movares ziet vele innovatieve mogelijkheden om de voorsprong van de trein op de auto nog verder uit te bouwen. Mogelijkheden zijn onder meer energieopslag in de trein, het hergebruiken van spoorstaven en het toepassen van innovatieve ICT-oplossingen voor het optimaliseren van de treinsnelheid.

Het Green Deal-programma tussen de spoorsector en het ministerie van Infrastructuur en Milieu kan daar volgens het ingenieursbureau toe bijdragen.

Rail-Tech

Rail-Tech is de grootste beurs in Europa op het gebied van railtechnologie en vindt van 19 tot en met 21 maart plaats in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.