Proef met geluidsschermen en raildempers in Rijen

ProRail start in 2014 met een pilot in Rijen waarbij geluidsschermen en raildempers naast het spoor worden geplaatst. De spoorbeheerder wil hiermee ervaring opdoen met de nieuwe geluidswetgeving SWUNG die in 2012 is ingegaan. Door de plaatsing van geluidsschermen en raildempers hebben omwonenden minder last van het geluid van passerende treinen.

Nieuw in de wet SWUNG (Samen Werken in de Uitvoering van Nieuw Geluidbeleid) is onder meer de invoering van geluidsproductieplafonds. Deze plafonds geven aan hoeveel geluid op een bepaalde locatie toelaatbaar is en beschermen omwonenden tegen een eventuele toename hiervan.

Maatregelen

Met de inwerking treding van de nieuwe wet is ProRail verantwoordelijk geworden voor het nemen van geluidsbeperkende maatregelen. Voorheen lag dit nog bij de gemeentes.

Rijen wordt de eerste plaats waar ProRail maatregelen neemt na het in werking treden van de nieuwe wet- en regelgeving. Rijen leent zich hier goed voor vanwege haar beperkte omvang.

Minder last

In 2014 worden houten dwarsliggers vervangen door betonnen exemplaren en komen er nieuwe spoorstaven. Daarop worden vervolgens de raildempers gemonteerd. Naar verwachting zullen de geluidsschermen in de loop van 2015 of 2016 worden geplaatst.

Wethouder Willem Starreveld van Verkeer en Vervoer van de gemeente Gilze-Rijen: “Wij zijn heel verheugd met deze pilot van ProRail. Dankzij de constructieve houding van ProRail, de medewerking van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de bewoners en de politiek zal er een aanzienlijke verbetering optreden van de geluidsbelasting van de woningen aan het spoor.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.