infrarood, camera

Onbemande helikopter controleert wisselverwarming

ProRail heeft de afgelopen weken een onbemande helikopter ingezet om de wisselverwarming op het spoor te controleren. Het gaat om een proef waarbij infraroodcamera’s opnames vanuit de lucht maakten. In de winterperiode kan sneeuw of strenge vorst ervoor zorgen dat wissels vastvriezen of verstopt raken.

Met de onbemande helikopter, ook wel drone genoemd, kan de spoorbeheerder op een makkelijke en veilige manier controleren of de wisselverwarming werkt. Daardoor kunnen defecten sneller worden opgelost.

Proef

Volgens ProRail en het bedrijf Secure In Air, die samen de tests uitvoerden, is de proef met het maken van de beelden geslaagd. Op dit moment wordt de techniek nog verder verfijnd door de link tussen de beelden en de wissels nog duidelijker te maken.

Ondanks alle controles van de wissels die voor het begin van de winter worden uitgevoerd, doen zich toch nog storingen voor op het spoor. Daarom is het belangrijk om extra te controleren of de wissels werken.

Inspectie vanuit de lucht

Als er namelijk iets misgaat met een wissel door winterweer, dan kunnen de treinen niet over dat traject rijden. Dit zorgt voor vertragingen en opstoppingen op het spoor. De proef met de inspectie vanuit de lucht is veiliger, omdat daardoor minder mensen zich op en rond het spoor hoeven te begeven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Onbemande helikopter controleert wisselverwarming”

Arco Sierts|25.01.13|15:26

Met alle respect hoor, maar dit riekt naar MacGyver technospeelgoed-innovatie. Zou het niet ietsje logischer en energie&milieuvriendelijker zijn om detectoren bij de wisselverwarming te installeren? Kennelijk zitten die er niet eens, anders had je dit speelgoed uberhaupt niet nodig…
Kortom dit ogenschijnlijk innovatieve droneverhaal zegt vooral iets over de huidige archaische stand van zaken, waarbij “mannetjes” kennelijk nog ter plaatse moeten gaan voor een “locale inspectie der wisselsch”.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.