hogesnelheidstrein, Beijing-Tianjin, China, Siemens

China opent langste hogesnelheidslijn ter wereld

China heeft een hogesnelheidlijn van bijna 2300 kilometer geopend. De spoorlijn is de langste ter wereld en gaat van Beijing naar Guanzhou, de hoofdstad van de provincie Guandong. De treinen op de spoorlijn halen snelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Daarmee wordt de reistijd tussen de twee steden van twintig naar acht uur teruggebracht. De spoorlijn is ontworpen voor een snelheid van 350 kilometer per uur. 

De hogesnelheidslijn stopt op 35 stations en verbindt 28 steden met elkaar, zo schrijft Railway-technology.com.

Hogesnelheidslijnen

Op de spoorverbinding worden ruim driehonderd hogesnelheidstreinen ingezet. Zij rijden samen met de 366 treinen die op dit moment dagelijks reizigers vervoeren op de oude Beijing-Guangzhou lijn.

 Met de opening van de nieuwe spoorlijn heeft China nu meer dan 9.300 kilometer aan hogesnelheidslijnen.

China heeft verder plannen voor de aanleg van vier nieuwe lijnen van het oosten naar het westen en vier lijnen van het noorden naar het zuiden van het Aziatische land. Deze lijnen worden naar verwachting in 2020 opgeleverd en moeten in totaal voor 120.000 kilometer aan spoor zorgen.

Hongkong

Verder werkt China aan een spoorlijn van het centrum van Hongkong naar de Chinese grens die uiteindelijk verbonden wordt met de Beijing-Guangzhou spoorlijn. Kosten hiervan zijn 6,5 miljard euro.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.