spoorstaven, spoor, rails

ProRail alert na illegale prijsafspraken voor spoormateriaal Duitsland

ProRail is bezig met een onderzoek naar hoe de manier van inkoop en contracteren van spoormaterialen kan leiden tot verboden prijsafspraken. De spoorbeheerder doet dat naar aanleiding van een rechtszaak die Deutsche Bahn tegen enkele leveranciers van spoorstaven is gestart. De Duitse spoorwegmaatschappij eist een schadevergoeding van bedrijven die in het verleden illegale prijsafspraken hebben gemaakt.

ProRail zegt op dit moment geen directe aanleiding te hebben om te denken dat  spoormaterialenleveranciers een kartel tegen de Nederlandse spoorbeheerder vormen. Niettemin geeft de situatie in Duitsland wel aanleiding voor ProRail om te onderzoeken hoe de manier van inkoop en contracteren van spoormaterialen kan leiden tot verboden prijsafspraken.

Prijsafspraken

De rechtszaak in Duitsland volgt op de vaststelling van de Duitse kartelwaakhond, het Bundeskartellamt, dat tussen tussen 2001 en 2011 verschillende bedrijven Deutsche Bahn financieel hebben benadeeld door illegale prijsafspraken te maken. De betrokken bedrijven kregen hiervoor een boete van in totaal 124,5 miljoen euro.

Het grote verschil met Duitsland is dat in Nederland ProRail niet zelf spoormaterialen inkoopt, maar dat de spooraannemers dit doen. ProRail bepaalt wel de technische specificaties. Het onderzoek van ProRail loopt nog.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.