Hanzelijn, spoorlijn

Boek beschrijft complexiteit van aanleg Hanzelijn

Ter gelegenheid van de realisatie van de nieuwe Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle is het boek ‘Hanzelijn’. Oude en Nieuwe Land verbonden’ verschenen. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Matrijs in Utrecht en is tot stand gekomen in samenwerking met ProRail. Koningin Beatrix heeft de nieuwe spoorlijn op 6 december officieel geopend.

Het boek geeft inzicht in de complexiteit van het bouwen van een 50 kilometer lange spoorlijn. Het schetst een beeld van de totstandkoming van de Hanzelijn aan de hand van verschillende thema’s zoals organisatie, landschap, geschiedenis, architectuur en techniek.

Bouw spoorlijn

Het boek beschrijft verschillende onderwerpen die met het bouwen van de spoorlijn hebben te maken: van de geschiedenis van de inpoldering van Flevoland tot de keuze van bijzonder functionele stationsarchitectuur. In het boek staan verschillende interviews met bouwers van de Hanzelijn.

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en gaat langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen.

Opening

ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en heeft deze op 6 december opgeleverd voor gebruik door goederenvervoerders en de NS. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de spoorlijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.